Ceea ce a pornit, inițial, în Ucraina, ca o aparentă luptă între două țări vecine, a ajuns, odată cu bombardarea de către Iran a unor ținte din Israel într-o nouă etapă. Și nu mai este vorba doar de un război minor, suntem de cel puțin doi ani în miezul unui război mondial pentru reîmpărțirea sferelor de influență.
Lumea unipolară nu a rezistat mai mult de trei decenii și, în aceste momente, există o sumedenie de vectori care insistă să se afirme ca puteri regionale. SUA nu mai au nici capacitatea economică și nici capacitatea militară de a menține echilibrul; a încercat și nu a reușit.
Mai mult, cei pe care a încercat să-i pună la colț retalizează și amenință să provoace o implozie economică a fostului jandarm mondial. Și nu e vorba de China, pentru că Beijingul încă nu a intrat în război.
Atacul iranian asupra Israelului, ca răspuns la atacul israelian asupra ambasadei iraniene din Damasc, a fost, deocamdată, doar o demonstrație. A fost anunțat oficial înainte de lansarea rachetelor și a provocat, în afară de pagubele materiale care sunt ținute, momentan, secrete, o gaură de un miliard de dolari bugetului israelian: costul rachetelor trase pentru a doborî dronele și rachetele iraniene.
Dar costul nu este doar unul financiar, pentru că bani se mai găsesc dar rata de înlocuire a rachetelor AA este mică și stocurile sunt și ele mici, pentru că o bună parte din rachete au fost livrate Ucrainei. De aici și poziția SUA, care cer Israelului reținere.
Dar, oricum ar evolua situația, aceasta nu este una favorabilă nici pentru Israel, nici pentru SUA. Atacul iranian a demonstrat că Israelul poate fi învins în aer, așa cum acțiunile Hamas au demonstrat că IDF nu poate lupta cu succes în mediul urban; după șase luni de lupte și 30.000 de civili uciși, Armata israeliană nu a reușit să învingă HAMS și să elibereze ostaticii.
Situația ne afectează direct. Pe de o parte, erupția din Orientul Mijlociu înseamnă că SUA vor acorda o atenție mai mică frontului ucrainean. Independent de evoluția din conflictul Israel-Iran, o victorie rusă în Ucraina înseamnă o lărgire a sferei de influență rusești. O retragere a SUA din Europa de Est, așa cum cer rușii, înseamnă că politica de la București se va decide la Moscova și nu la Washington. Cu toate cele care decurg de aici.
O retragere a SUA din Orient, înseamnă, mai mult decât dispariția Israelului ca stat, înseamnă o redesenare a întregii hărți a zonei. Sunt multe de spus, dar, principala schimbare ar fi căderea Turciei și a întregului proiect neo-otoman, din Balcani până în TransCaucazia. Dar acestea, doar în cazul unei tranziții pașnice.
În cazul unui război, acesta va tinde să se generalizeze iar consecințele vor fi dramatice, pentru că ar putea fi implicate armele nucleare.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.