Suparati ca inoata in noroaie trei sferturi din an, locuitorii din Tatarasti au vrut sa se organizeze si sa blocheze drumul, dupa moda introdusa de locuitorii din Zemes. Temperati de Petrica Mihaila, consilier judetean PDL, ei s-au multumit, in cele din urma, sa trimita Consiliului Judetean (CJ) un memoriu in care si-au exprimat revolta fata de nepasarea autoritatilor, dar si solicitarea ca, in 2012, sa fie reabilitat tronsonul Corbasca-Tatarasti, care e drum judetean. Asta era la inceputul primaverii. Nu a fost timp, nu au fost bani sau cine stie, poate din cauza ca e la marginea judetului, drumul nu a fost asfaltat. Acum, se apropie toamna si, ingrijorati, oamenii au inceput iar sa se agite. Cum pe ordinea de zi a sedintei CJ se afla si organigrama Serviciului Public Judetean de Drumuri (SPJD), Petrica Mihaila, cel care a fost mesagerul cetatenilor si in primavara, i-a amintit lui Dragos Benea, presedintele CJ, ca exista un memoriu si o problema nerezolvata. Observând in treacat ca organigrama SPJD e cam stufoasa, democrat-liberalul s-a referit apoi la eficienta serviciului. „In martie, am adus in discutia plenului CJ un memoriu semnat de 70-80 de cetateni din comunele Corbasca si Tatarasti, le-a amintit el. Memoriul tragea un semnal de alarma vizavi de situatia dezastruoasa a unor sectoare de drum pietruit din acea zona, devenite impracticabile. Starea lor era accentuata si de caderile masive de zapada din februarie, urmate de topiri. Una peste alta, toamna bate la usa, poate vin si ploile asteptate de toti, dar am dori ca situatia sa nu se repete, la Tatarasti.”
SPJD are „o mâna de oameni”
Petrica Mihaila a recunoscut ca niscavai lucrari s-au facut in luna mai, dar a adaugat ca e insuficient. „Nu atât lipsa balastului e problema acestor sectoare cât lipsa profilului si a santurilor. Pentru ca, la cea mai mica ploaie, oricât de neinsemnata, apa, in loc sa curga prin santuri, curge pe mijlocul drumului, dizloca piatra si drumul devine impracticabil.” Consilierul sustine ca exista drumuri comunale pietruite care se afla in zone mult mai accidentate si care rezista mult mai bine la ploi tocmai pentru ca au indeplinite aceste conditii. El a sugerat ca pâna vor fi bani de asfaltare, santuri si profile pe DJ se pot realiza si acum, cu doi-trei oameni: un buldozerist, un sofer si un muncitor cu o roaba. Dragos Benea a acuzat ca solicitarea lui Petrica Mihaila „este foarte incâlcita” si a luat apararea SPJD Bacau: „Cu acesti oameni de la SPJD, care nu sunt multi, am reusit ca, in toti acesti ani, sa facem investitii de câti bani am avut si de câti am reusit sa atragem pe fonduri europene.” Desi cam toate investitiile de la SPJD au fost contestate fie la licitatie, fie la contractare, „nu a aparut niciun fel de problema majora, afirma Benea. Au fost inclusiv controale ale institutiilor abilitate, incepând cu DNA si terminând Curtea de Conturi. Nu stiu daca putem masura eficienta, dar in privinta corectitudinii implementarii acestor proiecte, de când sunt eu presedintele CJ, la Serviciul de Drumuri s-au intâmplat lucruri normale. Nu lucruri remarcabile, nici lucruri strigatoare la cer. Cu mâna aceasta de oameni, pe care o aveti aici.” El arata ca exista drumuri judetene care necesita investitii, cum sunt cele din Corbasca, Tatarasti, Gura Vaii si Stanisesti, dar si drumuri impecabile, ca DJ 252. In plus, „toate aceste obiective s-au realizat cu angajatii SPJD, nu cu consultante si paraconsultante si nu stiu ce specialisti, angajati de CJ pe structuri paralele!”
Daca am promis, „de ce nu facem?”
Dupa tonul moderat al presedintelui CJ, a venit Ionel Floroiu, PSD, si a turnat gaz pe foc. El a sarit sa apere SPJD sau, mai degraba, sa-l atace pe Petrica Mihaila. Extrem de ironic, Floroiu l-a acuzat pe democrat-liberal ca, dupa opt ani in CJ, nu stie cu se ocupa SPJD: „Cum putem sa facem, la SPJD, lucrari in regie proprie, in conditiile in care SPJD se ocupa cu alte probleme? Sa facem perierea santurilor, curatarea santurilor si altele? De opt ani, de când sunteti in CJ, au mai fost asemenea propuneri din partea unui consilier judetean? Mie mi se par aberante!” Mihaila a prins sagetile si le-a aruncat inapoi: „Oricum, nu as face propuneri ca sa se lucreze cu firma unui consilier judetean! Eu voiam sa ajut SPJD care, in adresa pe care o trimite unui semnatar al memoriului, adresa nr. 15030/23.04.2012, raspunde: «SPJD va efectua in acest an lucrari de intretinere». Nu vreau sa ne facem de râs, noi, cei din Consiliul Judetean! Sa-mi arate omul aceasta adresa si sa ma intrebe, daca am spus ca facem, de ce nu facem?” De ce nu s-a facut drumul explica Valentin Palea, directorul SPJD, care ocoleste disputa: „Nu au fost bani. Noi am incercat sa evitam sa facem lucrari de intretinere care rezista putin si care sunt distruse de prima ploaie. Intentia CJ este de a asfalta acel drum. Chiar daca ne mai injura lumea, vrem sa facem investitii durabile, nu sa aruncam banii. Totusi, in toamna asta, vom incerca sa trimitem un autograder si sa facem minime lucrari de intretinere pe tronsonul Tatarasti-Corbasca. Dar asta si in functie de alocatii.”