Cei mai multi asistenti medicali care lucreaza la medicii de familie primesc salarii intre 550 si 650 lei. Un asistent principal, cu 30 ani vechime, este platit cu doar 625 lei. Veniturile medicilor de familie au crescut cu 40 la suta. Legea ii obliga sa le dea asistentilor cel putin salariul minim platit in spitale. Dar asistentii medicilor de familie nu beneficiaza nici de tichete de masa.
In timp ce in spitale marea majoritate a asistentilor sunt salarizati la nivelul maxim prevazut de lege, o parte insemnata dintre cei care lucreaza la cabinetele individuale ale medicilor de familie nu primesc nici macar minimum. Chiar si dupa ce veniturile medicilor de familie au crescut considerabil, ei insisi recunoscand acest lucru, asistentii sunt rasplatiti pentru munca lor cu aceleasi salarii mici. Si aceasta desi in multe cazuri, mai ales in mediul rural, acolo unde medicul nu este localnic si face naveta, asistentul este cel care are grija de sanatatea comunitatii in lipsa lui. aDin actele depuse la noi de catre asistentii medicali care lucreaza la cabinete individuale rezulta ca foarte multi dintre ei primesc un salariu cuprins intre 550 lei si 650 lei, ne-a declarat Minodora Chicea, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor Bacau. O asistenta din Bacau care a fost sefa de promotie, are gradul principal si peste 30 de ani vechime, este platita de catre medicul de familie la care lucreaza cu numai 625 lei. Este pur si simplu umilitor! Sunt si cazuri cu 1.500 lei salariu, dar si multe altele care sunt retribuite ca un muncitor necalificat. Au venituri mult mai mari decat in anii anteriori, dar unii medici tot se plang ca nu au bani si le dau asistentilor 550 lei, salariul minim pe economie, desi cel negociat pe ramura este de 660 lei”. Ieri, o asistenta principala angajata de peste 10 ani la un cabinet individual dintr-o comuna situata pe Valea Zeletinului ne-a marturisit si ea: aNu-mi da decat 700 lei. Cat despre bonurile de masa, nici vorba”. Medicul la care este angajata face naveta la Bacau, astfel ca grija pentru sanatatea comunitatii cade pe umerii asistentei in cea mai mare parte a timpului. Si asemenea cazuri sunt numeroase in mediul rural unde peste jumatate din medici fac naveta.
Legea stabileste salariul minim si pentru asistenti
Cabinetele de medicina de familie sunt niste entitati mai ciudate ale sistemului sanitar romanesc. Nu sunt nici publice, nici suta la suta private. Finantarea lor este asigurata de la bugetul asigurarilor sociale de stat, dar si din venituri proprii. Din punct de vedere al calitatii serviciilor, activitatea lor este controlata atat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), cat si de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP). Pe de alta parte, medicii se considera „privati” si sustin ca gestioneaza o afacere, iar modul in care o fac ii priveste. Ca patroni, ei negociaza salariile angajatilor, iar CJAS si ASP nu au niciun cuvant de spus in aceasta relatie. Salariile mizere pe care unii medici de familie le acorda asistentilor au declansat in ultimul an o adevarata criza a fortei de munca in cabinete. Tot mai multi asistenti medicali isi parasesc locul de munca. Unii se adreseaza ASP solicitand un post in spitalele publice, unde salarizarea s-a imbunatatit considerabil, altii pleaca in strainatate. Aceasta problema este, deja, de competenta CJAS si ASP, deoarece, indirect, nemultumirile angajatilor se reflecta asupra calitatii actului medical. Medicii de familie s-au plans ani de zile ca din venitul cabinetului abia isi duc traiul de pe o zi pe alta. Anul acesta, veniturile majoritatii cabinetelor au crescut cu 40%. Este greu de crezut ca mai exista vreun medic de familie care sa poata prezenta argumente pentru a justifica un salariu de 5-600 de lei pentru asistentul sau. In plus, cei care acorda asemenea lefuri incalca legea. „In Ordonanta 17/2008, se prevede clar ca salariul individual al personalului contractant din cabinetele medicale individuale nu poate fi mai mic decat cel stabilit pentru gradul, functia si treapta profesionala corespunzatoare, ne-a declarat Adam Jofa, seful compartimentului Resurse Umane al ASP. De exemplu, pentru un asistent principal, limita minima este de 700 lei”.
Ministrul Sanatatii este de acord, dar doar atat
Pentru ca multi medici de familie ignora legea, conducerea Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania s-a adresat ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. La ultima intalnire cu acesta, la care a participat si conducerea Federatiei aSanitas”, unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost si salarizarea asistentilor, angajati ai medicilor de familie. aS-a ridicat aceasta problema si domnul ministru a concluzionat ca asistentul de la medicul de familie trebuie sa primeasca un salariu de baza similar celui acordat asistentului medical dintr-o unitate sanitara publica, mai spune presedintele Ordinului Asistentilor Bacau. Practic, incepand cu 1 iunie, ar trebui ca asistentii medicilor de familie sa isi negocieze salariul la nivelul celor din spitale. Si 20 de tichete de masa trebuie sa primeasca, pentru ca asa prevede legea”.
Scris de Elena Tintaru, Doina Mincu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.