Prefectul deranjeaza “zona gri”
Prefectul judetului a lansat un apel la solidaritate catre institutiile care au atributii de control. Mai exact, sa fie solidare cu Guvernul pe care il reprezinta si cu cetatenii onesti, care respecta legea. Tinta e scoaterea la lumina a banilor negri.
In vremuri de criza, unii strâng cureaua, rezumându-se sa cumpere alimente si sa-si plateasca facturile, iar altii incearca sa obtina profit fara sa plateasca impozit, in ciuda faptului ca beneficiaza de serviciile publice din domeniul educational, social si medical. Cum bugetul de stat e in suferinta, institutiile de control au pornit in cautarea firmelor din “zona gri”, care penduleaza intre legal si penal, si a celor care au ales “economia subterana”. Toader Balcanu, liderul patronatului din industria lemnului, arata la o intâlnire din primavara, ca daca o firma cu unul-doi angajati are o cifra de afaceri de 100.000 de lei e clar ca acolo ceva e in neregula. Prin urmare, nu e necesar sa verifici sute de societati ca sa le gasesti pe cele 10 care incalca legea. In Colegiul Prefectural din noiembrie, doua dintre institutiile care lupta cu economia subterana au fost chemate la raport: ITM si Politia Judetului. Ultimul caz “chiar este unul deosebit, a declarat Cristian Cucuian, seful ITM. Am depistat in Onesti o firma de paza din Calarasi, cred, care avea 40 de angajati fara contracte de munca. A fost amendata cu un miliard de lei vechi, dar controlul continua si pe securitatea muncii.” Inspectorii ITM au verificat, in zece luni, 2.657 de societati in care muncesc 52.243 de salariati. Persoane care lucrau fara forme legale de munca au fost descoperite in 263 de firme, ceea ce inseamna 10 la suta dintre angajatorii verificati. “Controalele vor continua, a declarat Constantin Scripat, prefectul judetului. Nu va ascund ca am si deranjat anumite societati, s-au incercat anumite interventii, dar le-am tratat cu un «nu» categoric!” Prefectul le-a cerut directorilor sa fie mai implicati si mai categorici pentru ca e criza si “se arata mult cu degetul spre Guvernul Boc, din care si noi facem parte, mai mult sau mai putin.” Unii patroni cred ca sunt verificati din motive politice, altii cer sprijin pentru a scapa de sanctiuni. Prefectul a anuntat ca toate firmele vor fi tratate la fel si ca pentru diminuarea economiei subterane vor fi folosite “masuri corecte, concrete si netendentioase.”
Comisarii cauta “banii negri”
“La nivelul IPJ Bacau, pe linia combaterii evaziunii fiscale s-au avut in vedere 9 domenii: producerea si comercializarea produselor energetice, a alcoolului, produselor din tutun, comercializarea marfurilor agroalimentare, transporturile, turismul, constructiile si materiale de constructii, exploatarea si prelucrarea materialului lemnos, utilizarea fortei de munca «la negru» si «la gri»”, a explicat Vasile Oprisan, comisar sef de Politie. Au fost constatate 369 infractiuni de evaziune fiscala si au fost efectuate 71 actiuni de prevenire si combatere a evaziunii. Insumate, cele 335 de amenzile aplicate sunt in valoare de 387.150 lei, iar bunurile confiscate, de 204.795 lei. Patru cazuri au fost solutionate prin referat de terminare a urmaririi penale, 2 prin declinare la DNA si unul la DIICOT. Se mai afla in lucru 373 de cazuri din zona evaziunii fiscale. In domeniul tutunului, IPJ a depistat 36 de infractiuni – 8 de contrabanda, 17 de evaziune fiscala si 11 fapte conexe – in care au fost cercetate 46 de persoane. “A fost inceputa urmarirea penala in 25 lucrari penale fata de 47 persoane, au fost retinute 30 persoane si arestate 20”, a afirmat seful IPJ Bacau. Au aplicate 482 sanctiuni in valoare de 1.694.821 lei. In aceste activitati au fost angrenate forte din Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Ordine Publica, Serviciul Rutier, dar si din alte institutii care fac parte, de altfel, din grupul operational care lupta cu economia subterana: Garda Financiara, Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale, ITM, Jandarmerie, Protectia Consumatorului, Directia Agricola, Directia Silvica, Garda de Mediu.
Silvia Patrascanu