Guvernul nu mai are bani. Nu spun vreo noutate, cum noutate nu este nici afirmatia ca Executivul, instalat in Palatul Victoria cu o majoritate ce frizeaza votul unanim, nu a reusit sa propuna natiunii un program viabil, serios si consolidat cu fonduri pentru urmatorii ani. De altfel nici nu cred ca a avut in intentie acest lucru, important, poate prea important a fost descalecarea de pe calul alb al celor de la PDL (va aduceti aminte imaginile reluate cu obstinatie ale Elenei Udrea calare pe un asemenea cal).
Guvernul initial a fost facut harcea parcea de Basescu, ANI, DNA si Curtea Constitutionala, USL fiind incapabila sa numeasca ministri fara pata, interesele subterne fiind mai presus decât interesul national, ba unii se potrivesc cu functia ca nuca in perete. Degringolada, luptele interne, puternica presiune din teritoriu si din strada, fuga investorilor straini si strategici, incapacitatea de a stimula productia interna, strangularea investitiilor, au condus, evident, la organizarea unor “atentate” la buzunarul contribuabilului: marirea taxelor, inventarea (spune presedintele) a unora noi, cresterea impozitelor, masuri care, spun guvernantii, vor duce la atragere de bani la buget.
Nu a fost suficient, premierul a convins alianta sa dea frâu liber administratiilor locale pentru liberalizarea taxelor locale, pentru ca sunt slabe sperante de a li se loca bani mai multi de la centru. Daca nu pui, nu adaugi, nu ai de unde lua. Cel mai probabil, anul viitor ca fi activat acordul cu FMI, fiind transformat din “centura de siguranta” in funie pentru par, de la buget fiind alocati bani doar pentru sapun.
Ce vor face primariile, consiliile judetene? Cele mai multe se vor prevala de recenta hotarâre de guvern, majorând unele taxe, care nu apeleaza la aceasta modalitate, cum este si Primaria Bacau, conform ultimei declaratii a primarului Romeo Stavarache, nu au alta sansa, pentru a-si respecta programele electorale, decât sa accelereze atragerea de fonduri europene, varianta optima, sau sa-si reconsidere temporal unele proiecte, apelând la intelegerea populatiei.
Un stat care isi construiste proiectele economice, sociale, de educatie si instruire doar pe banii populatiei, este un stat mort, iar daca si administratiile locale procedeaza identic, avem un atentat reusit la siguranta si sanatatea unei natiuni.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.