Potrivit datelor statistice furnizate de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, față de anul trecut, în 2023 rata șomajului a scăzut sensibil. Astfel, dacă în martie 2022 acest indicator a fost de 3,56 șomeri la 100 persoane ocupate, în aceeași lună din anul în curs a scăzut la 2,74.
Exprimat în cifre absolute, la finele lunii trecute în baza de date a instituției județene amintite erau înregistrate 5.091 persoane disponibilizate relativ recent, pe când la sfârșitul lui martie 2022 au fost 6.610. Dar, pe lângă aceste persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în baza de date a AJOFM Bacău sunt înscriși lună de lună și șomerii de lungă durată. În 2022, luna de referință, aceștia numărau 4.856, iar în 2023 au urcat la 5.678.
Așadar, în total, în martie 2022 au fost înregistrați, practic, 11.466 șomeri, iar anul acesta, 10.769. Ponderea cea mai mare a șomerilor, luați în evidență în ultima perioadă, o reprezintă cei care provin din domeniile: prelucrări mecanice-industria de mașini și echipamente (lăcătuș mecanic-constructor montator de structuri metalice, electrician, strungar, mecanic întreținere și reparații, mecanic utilaje, sudor, tehnician mecanic și inginer mecanic), transport și reparații auto (tinichigiu, mecanic auto și șofer), comerț (vânzător, agent comercial și gestionar), prelucrare lemn (tâmplar și sortator produse), construcții (zidar, dulgher, zugrav, asfaltator și instalator), industria chimică (operator chimist și laborant chimist), agricultură, vânătoare și servicii anexe (mecanic agricol și muncitor necalificat în agricultură), industria alimentară, restaurante și alte servicii de alimentație (brutar, cofetar-patiser, bucătar și ajutor ospătar-chelner).
Alți șomeri sunt calificați în meseriile de economist, contabil, asistent medical generalist, operator introducere, validare și prelucrare date ori confecționer articole din piele și înlocuitori.