13 ianuarie 2025

Raspundere solidara in vederea recuperarii creantelor

Noile masuri privind combaterea evaziunii fiscale au adus modificari semnificative si in ceea ce priveste Codul de Procedura Fiscala. OUG 54/2010 este cel mai recent act normativ in acest sens. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 421/2010.

Conform legislatiei in vigoare, platitor al obligatiei fiscale este debitorul sau persoana care in numele debitorului are obligatia de a plati sau de a retine si de a plati, dupa caz, impozite, taxe, contributii, amenzi si alte sume datorate bugetului general consolidat. “Prin OUG 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, au fost aduse schimbari si in Codul de Procedura Fiscala. Una dintre acestea este extinderea raspunderii, in solidar, pentru obligatiile fiscale neachitate de debitor si asupra patrimoniului acelor persoane care, in exercitarea atributiilor lor, cu rea credinta, au facut ca aceste obligatii sa nu fie achitate, astfel prejudiciind bugetul de stat”, ne-a declarat Adrian Anghel, purtator de cuvant DGFP Bacau. Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului exista posibilitatea atragerii raspunderii solidar cu acesta si a altor categorii de persoane: asociatii din asocierile fara personalitate juridica; tertii popriti; persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, au dobandit in orice mod, active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea; administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare; administratorii care nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei competente deschiderea procedurii insolventei.

Raspunde si persoana juridica



Si persoana juridica raspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil daca, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul. De asemenea, raspunderea solidara a persoanei juridice are loc numai daca sunt indeplinite cateva conditii: dobandeste dreptul de proprietate asupra unor active corporale de la debitor, iar valoarea contabila a acestora reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila a tuturor activelor corporale ale dobanditorului; are sau a avut raporturi comerciale contractuale cu clientii sau cu furnizorii, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul; are sau a avut raporturi de munca sau civile de prestari de servicii cu cel putin jumatate dintre angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului. “Atragerea raspunderii solidare se poate face pe cale administrativa, respectiv prin decizia organului fiscal competent, act administrativ fiscal in care sunt prezentate motivele de fapt si de drept pentru care este angajata aceasta raspundere in solidar. Decizia constituie titlul de creanta privind obligatia la plata a persoanei raspunzatoare, este stabilita atat pentru obligetia fiscala principala cat si pentru accesoriile acesteia si va fi comunicata persoanei obligatea la plata conform procedurii prevazuta la art. 44 din Codul de Procedura Fiscala”, a mai afirmat Adrian Anghel, purtatorul de cuvant al DGFP Bacau. Impotriva deciziei de atragere a raspunderii solidare comunicata persoanelor raspunzatoare pentru plata sumelor se poate face contestatie in termen de 30 de zile la organul fiscal competent.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img