Râs capturat la Pralea, în proiectul european LIFE Lynx [VIDEO]

    Echipa Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), din Focșani, care activează în Proiectul european LIFE Lynx, ajutată de inginerii Adrian Titianu și Cătălin Ghionoiu de la Direcția Silvică Bacău, a capturat pe raza Fondului cinegetic Pralea un exemplar de râs.

    Evenimentul a avut loc la scurt timp după capturarea primului exemplar, în Munții Vrancei. Râsul capturat la Pralea este un mascul de aproximativ patru ani. Pentru capturare au fost activate cinci cuști capcană, toate în stațiile în care a fost confirmată prezența râsului. Membrii echipei au acționat timp de patru zile, prin zăpadă și temperaturi scăzute.



    Proiectul LIFE Lynx este susținut în România de Ministerul Mediului, iar ACDB a semnat un protocolul de colaborare și cu Romsilva, prin care mai multe exemplare de râs din fondurile cinegetice gestionate de Regie vor fi capturate și relocate în Munții Dinari și în sud-estul Munților Alpi, în următorii cinci ani. Capturi se fac și în munții Slovaciei.

    România are o populație sănătoasă de râs și este considerată ca sursă principală pentru refacerea genetică a populației de râs din Slovenia, Croația și Italia, unde populația acestui prădător este în declin genetic.

    Inginerul Adrian Titianu (stânga), la momentul capturării râsului (foto: ACDB)
    LIFE este instrumentul financiar al UE care sprijină proiecte de mediu, de conservare a naturii și de acțiune în domeniul schimbărilor climatice în întreaga Uniune Europeană (UE). LIFE susține proiectele care contribuie la punerea în aplicare a directivelor UE privind păsările și habitatele din rețeaua Natura 2000 și care contribuie la a stopa pierderea biodiversității.

    Programul LIFE a început în 1992 și până în prezent a finalizat patru etape de finanțare. Din 1992, LIFE a cofinanțat peste 4.500 de proiecte. Pentru perioada de finanțare 2014-2020, LIFE va contribui cu aproximativ 3,4 miliarde EUR la protecția mediului și a climei. Programul e compus din patru mari tematici: Natură și Biodiversitate, Mediu, Acțiuni pentru climă și Informare și Guvernanță.
    Proiectul „Prevenirea extincției populației de râs în Dinari şi sud-estul Alpilor” este finanțat din fondul LIFE Natură și Biodiversitate, care conține trei secțiuni tematice: Biodiversitate, Habitate și Specii.

    „Avem o populație stabilă de râs și chiar cu trend crescător în ultimii 18 ani de când umblu eu prin păduri. România trebuie să de 14 exemplare de râs, opt numai din pădurile Romsilva. Populația estimată la noi este de circa 1.500 de exemplare. La Pralea, alături de noi au fost și pădurarii, cu ajutorul cărora am urmărit mișcările râsului. Acțiunea dovedește încă o dată că vânătoarea este o meserie și poate contribui la conservarea speciilor. Iar capturarea în viu, la capcană, este prima formă de vânătoare din istoria omenirii”.
    Ing. Adrian Titianu, șeful Compartimentului Vânătoare, Direcția Silvică Bacău




    Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.