25 decembrie 2024

Raportul de audit al pasajului Oituz-Guse, tinut la ciorap

Cheltuirea fondurilor europene, o problema

O firma de apartament din municipiul Bacau – Auditeval Consulting SRL – a realizat in toamna anului trecut auditarea financiara a proiectului de construire a pasajului subteran Oituz-Guse. In actionariatul societatii se regasesc toti asociatii din firma Intercon SRL ce asigura auditarea anuala a CET SA Bacau. Cele doua firme – Auditeval si Intercon – au sediile sociale in acelasi bloc, pe strada Vadu Bistritei, dar la scari diferite. Reprezentantii Auditeval Consulting au declarat ca datele consemnate in raportul de audit financiar al pasajului subteran nu pot fi facute publice si ca ele au fost remise Primariei Bacau, respectiv autoritatii de management a Programului Operational Regional (POR), in cadrul caruia se deruleaza si proiectul de construire a pasajului. Modul in care Primaria Bacau a angajat cheltuirea fondurilor europene in proiectul amintit a dus la amendarea municipalitatii de catre Comisia Europeana.

Contabilii de la firma care asigura expertizarea financiara anuala a CET Bacau au auditat pasajul subteran Oituz-Guse in toamna trecuta. La inceputul lunii noiembrie, Auditeval Consulting SRL, a castigat un contract de 20.000 lei (fara TVA) in vederea executarii unui raport de audit financiar al pasajului rutier subteran din cartierul CFR. Conform anuntului de atribuire a contractului, municipalitatea bacauana a cerut Auditeval Consulting realizarea a doua rapoarte de audit. Primul urma sa fie realizat dupa ce beneficiarului (n.r. – Primaria Bacau) i se rambursau 50 la suta din cheltuielile efectuate; al doilea raport trebuia efectuat in momentul in care Primaria transmitea autoritatii de management a POR cererea de rambursare finala. Contractul de audit a fost atribuit societatii Auditeval prin cumparare directa.

Secret de serviciu



Partile implicate in operatiunea de auditare afirma ca raportul financiar rezultat in urma verificarilor contabile ar fi secret si, pe cale de consecinta, nu poate fi adus la cunostinta publicului. Maricel Dascalu, proprietar a 90 la suta din firma Auditeval, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca nu doreste sa dea detalii privitoare la modul in care au fost angajate cheltuielile in proiectul de investitii auditat. "Cu tot respectul pe care-l am fata de meseria dumneavoastra, va cred ca sunteti ziarist, am avut o experienta proprie in care am avut discutii telefonice cu un ziarist si am spus una si s-a inteles altceva, detalii eu nu pot sa va dau la telefon. Sunt niste reguli ale contractului si cred ca si aceasta discutie nu mai poate continua la telefon", s-a eschivat Dascalu. Am incercat sa stabilim si o intalnire cu acesta, insa patronul Auditeval a declarat ca nu doreste sa aiba de-a face cu presa. "Eu nu doresc sa ne intalnim. Astea-s regulile, n-am parte de ziar in contract (n.r. – comunicare cu presa) si cu tot respectul nu va pot da alte detalii", a afirmat Maricel Dascalu.
Mioara Calinciuc, asociatul acestuia in Auditeval Consulting, a declarat ca operatiunea de auditare a vizat, in principiu, verificarea cheltuielilor facute in proiectul pasajului subteran. Calinciuc ne-a indemnat sa luam legatura cu partenerul ei de afaceri, Maricel Dascalu. "Eu sunt doar actionar in acea societate (n.r. – Auditeval) si am un 5 la suta acolo. Am un partener, sunati-l pe domnul Dascalu. Dumnealui este promotorul acestui audit. Eu pot sa va spun, in general, in ce a constat auditul. E vorba de verificarea tuturor cheltuielilor facute in acest proiect. Repet, eu sunt doar actionar, iar responsabilul de proiect este domnul Dascalu", a afirmat Calinciuc. Ea a precizat, de asemenea, ca rezultatele auditului nu pot fi facute publice. "Rezultatele se adreseaza autoritatii de management a POR si autoritatii contractante. Informatiile nu au caracter public", a opinat contabila.

Asociati in Intercon SRL

Dascalu si Calinciuc sunt cunostinte mai vechi ale administratiei locale. Conform evidentelor existente la Registrul Comertului, cei doi apar ca asociati in cadrul firmei Intercon SRL. Societatea se ocupa cu auditarea CET SA Bacau, Mioara Calinciuc indeplinind chiar functia de cenzor in cadrul societatii de termoficare detinuta de municipalitate. Intercon SRL, auditorul CET SA Bacau, este detinuta in proportie de 55 la suta de Mioara Calinciuc. Maricel Dascalu, asociatul acesteia din Auditeval, detine 5 la suta din partile sociale de la Intercon SRL.
Contractul de audit obtinut de Auditeval de la Primaria Bacau este foarte banos daca ne raportam la situatia financiara a firmei de contabilitate. In 2009, de pilda, avand un singur angajat, Auditeval a realizat o cifra de afaceri de 25.593 de lei si un profit brut de 2633 lei. Contractul de peste 5000 de euro oferit de municipalitatea bacauana valoreaza, in termeni bruti, aproape cat cifra de afaceri pe 2009 inregistrata de firma.

Secretomanie si la consultanta tehnica

Secretomania domina proiectul de construire a pasajului subteran din cartierul CFR. Daca auditorii au dezvaluit ca nu pot face publice datele expertizei financiare, reprezentantii firmei Search Corporation, care a asigurat asistenta tehnica a proiectului, au afirmat ca nu pot vorbi despre datele tehnice ale pasajului. Initial, oficialii Search Corporation au declarat ca vor pune la dispozitia cotidianului Desteptarea informatiile cerute insa, ulterior, au revenit asupra promisiunilor.
„Am vorbit cu cei de la consultanta si mi s-a spus ca nu au dreptul sa dea niciun fel de informatie. Trebuie sa vorbiti cu primaria din Bacau. Cei de acolo sunt in masura sa dea informatii despre lucrarea respectiva. Nu avem voie sa dam informatii in presa. Prin contract n-avem voie sa dam informatii decat beneficiarului, adica primariei”, a declarat Alexandru Costescu, ofiter de relatii publice in cadrul Search Corporation.

Cheltuirea banilor europeni in vizorul autoritatilor

Modul in care Primaria Bacau a efectuat cheltuielile in proiectul construirii pasajului Oituz-Guse a intrat in atentia autoritatilor europene care au descoperit mai multe nereguli. Cea mai importanta este ca municipalitatea a incredintat contracte de sute de mii de euro fara organizarea de licitatii, asa cum prevede legislatia europeana in vigoare. Mai multe proiecte cu finantare europeana derulate in tara au fost auditate, printre care si pasajul din cartierul CFR. Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, aprecia saptamana trecuta ca primarul Bacaului poate fi sanctionat administrativ. "Pentru abateri de la legea achizitiilor publice, primarul nu este sanctionabil penal, ci doar administrativ. Auditul national i-a dat cu flit si nu i-a recunoscut acest act aditional", afirma Murgeanu cu referire la un contract aditional incheiat de Primarie si consortiul de constructori de la pasajul subteran.

ADR-ul cumatrului Apostol, propteaua de vreme rea a lui Stavarache

In apararea administratiei locale bacauane a sarit si autoritatea care ar fi trebuit sa verifice, sistematic, modul in care s-au facut cheltuielile in cadrul proiectului amintit. Reprezentantii autoritatii de management a POR, aflata in subordinea Agentiei de Dezvoltare (ADR) Nord – Est, i-au compatimit pe sefii municipalitatii bacauane, recunoscand – totusi – ca pasajul a avut mai multe probleme. "Am facut toate verificarile procedurale, asa cum prevede legea, cu vizite pe teren la fiecare cerere de rambursare. Am gasit niste probleme, o parte s-au remediat, ca la orice constructie. Eu nu-s un om care sa aiba relatii cu presa, relatii extraconjugale cum se spune. In conformitate cu prevederile UE eu nu pot da informatii presei fara acceptul beneficiarului. Cu exceptia a ce exista pe situl internet al ADR Nord Est, nu exista alte informatii publice", a opinat Gheorghe Harja, seful Directiei Organism Intermediar – POR.
In apararea primarului Stavarache a sarit inclusiv cumatrul sau, Constantin Apostol, seful ADR Nord-Est. Acesta a pus "neregulile" descoperite in cheltuirea fondurilor europene pe seama legii achizitiilor publice din Romania care, a afirmat Apostol, ar contine mai multe lacune. "Daca noi avem o lege proasta a achizitiilor publice, nu inseamna ca beneficiarii, autoritatile publice, au gresit. Oricum, sunt cel putin la fel de culpabile si institutiile care verifica achizitiile publice si dau avizele pentru caietele de sarcini", declara – saptamana trecuta – seful ADR Nord-Est.

Pasajul subteran costa peste 30 de milioane lei

In septembrie 2009, o asociere de firme condusa de o societate din Italia – Procom SRL – a castigat contractul de executare a constructiei pasajului subteran care face legatura intre strazile Oituz si Stefan Guse din municipiul Bacau. Conform anuntului de atribuire nr. 78094, publicat in 4 septembrie 2009, valoarea contractului s-a cifrat la 20,4 milioane lei (fara TVA). Pretul ofertei a avut o pondere de 70 la suta in stabilirea castigatorului. Ulterior, consortiul compus din Procom, Pa&Co International si Cosbau Nalles s-a procopsit cu mai multe contracte suplimentare, intre care cel mai important – in suma de peste 9,1 milioane lei (fara TVA) – atribuit in iunie 2010. In mai 2011, aceeasi asociere de firme a mai primit un contract suplimentar, in valoare de aproximativ 1 milion de lei (fara TVA). Contractele suplimentare au fost incredintate fara organizarea de licitatii.
Tunelul subteran are o lungime de 87 de metri. Lungimea pasajului propriu-zis este de 300 de metri. Inaltimea tunelului este de 5,35 metri.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img