Consiliul Local (CL) Onești a solicitat companiei RAJA Constanța să prezinte stadiul proiectului de modernizare și dezvoltare a sistemului de apă și canalizare din municipiu, al cărui operator este această companie. Prezentarea a avut loc joi, 29 noiembrie, în ședința de consiliu, unde a fost analizată prezența companiei RAJA în Onești de la finele anului 2016. Solicitarea CL vine după repetatele avarii pe rețelele de apă și canalizare și după disconfortul creat, astfel, locuitorilor orașului.
Prezentarea din ședința CL a fost însă precedată de o conferință de presă pe aceeași temă a proiectelor de modernizare și dezvoltare a rețelelor de apă și canalizare. La conferință au venit Aurel Presură – director general adjunct al RAJA Constanța, Ion Preda- director de Dezvoltare și fonduri europene,Costică Nan- director coordonator Centre Zonale, Mirel Șerbănescu – director adjunct coordonator Centre Zonale, Rodica Elena Baldea- șefa Centrului Zonal Onești și Anca Todan –consultant.
„Am considerat- a precizat Aurel Presură – că despre activitatea noastră și despre proiectele aplicate în Onești este mai important să afle întâi amănunte chiar populația orașului, clienții noștri”.
Practic, activitatea RAJA de furnizare a serviciului public de apă și canalizare în Onești a început la jumătatea anului trecut. Au fost operate lucrări de refacere și de întreținere a rețelelor cu fonduri proprii. Între 1 iunie 2017 și 31 octombrie 2018, compania a cheltuit aproape 6,2 milioane de lei.
„Starea tehnică a sistemului de apă și canalizare – spun reprezentanții RAJA – este una de avansată degradare, iar pierderile zilnice au crescut odată cu trecerea la regimul de furnizare permanentă a serviciilor. Peste 92% din rețele au durata de viață cu mulți ani depășită, ceea ce conduce la un număr foarte mare de avarii. O situație și mai gravă este în sistemul de canalizare, iar stația de epurare a apelor este nefuncțională”.
Reprezentanții RAJA au mai spus că au fost făcute investiții importante pentru limitarea cantității de apă pierdută, a contorizării utilizatorilor și a asigurării calității apei. Cuantumul cheltuielilor a ajuns, astfel, la aproape 11 milioane de lei.
Dispariția punctelor termice din oraș a dus, de asemenea, la creșterea presiunii apei în conducte cu mult peste limita normală, de aici fiind dese avarii. RAJA a construit, tot din fonduri proprii, 12 stații de ridicare a presiunii noi și a normalizării presiunii în rețea, 10 stații fiind deja în funcțiune.
Bani europeni în modernizarea și dezvoltarea rețelelor
Compania a trecut, acum, la aplicarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată”, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, care ar trebui să conducă la eliminarea tuturor problemelor tehnice. Valoarea proiectului este de 49 de milioane de euro, din care 36,75 de milioane din fonduri europene.
Suplimentar – au mai precizat reprezentanții companiei -, RAJA face un efort financiar propriu de 5,18 milioane de lei pentru servicii de consultanță de specialitate în proiect.
Concomitent s-au analizat și posibilitățile de asigurare a unei surse alternative de apă a orașului și au fost făcute foraje de explorare și exploatare subterane și de suprafață. Surse de suprafață s-au găsit pe râurile Trotuș și Tazlău, dar sursa Trotuș ar fi cel mai probabil de folosit (în apropierea prizei de apă a Administrației Bazinale de Ape Siret).
Despre prezentarea din CL și despre concluziile reieșite acolo vom reveni cu amănunte.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.