10 ianuarie 2025

Raid fulger printre zburatoarele rebele / „Aviara” ataca de pe lac

Dupa EBOLA, virusul care a speriat lumea in anii 70, dupa aproape 50 de ani, gripa aviara a intrat brutal din nou in viata noastra. Purtat de pasari, virusul s-a cuibarit in peste 20 de tari, din Asia si pana in nordul Europei. Fara leac deocamdata, lupta organizatiilor mondiale, a guvernelor este indreptata in directia prevenirii extinderii si manifestarii. Gripa aviara este mortala la oameni, transferul virusului de la pasarile purtatoare la persoane fiind de risc maxim. Pana in prezent, in intreaga lume au murit peste 80 de persoane, din Filipine, Turcia, Indonezia etc. De la manifestari localizate doar pe anumite perimetre, in ultimul timp, virusul si-a facut efectul in Sudul Europei (Turcia, Bulgaria, Slovenia, Romania), dar si in centrul si nordul continentului, in Austria, Germania, Franta, Olanda. Nu mai este o gluma. In Romania au fost descoperite mai multe focare, in judetele Constanta, Tulcea, Dolj, Braila, masurile stabilite de ministerele de resort au fost, inca de la primele semne extrem de dure, satele au fost izolate complet, pasarile au fost omorate si s-au stabilit masuri de prevenire la nivelul intregii tari.

Daca la inceput, romanii au privit cu o oarecare detasare efectele virusului, dar si a masurilor luate, in ultimul timp populatia a devenit constienta de pericolul care o paste, daca nu se conformeaza si nu respecta intocmai ceea ce au stabilit OMS, Autoritatea Sanitar – Veterinara, Ministerul Sanatatii si organismele locale. Virusul este purtat pe suprafete imense de pasarile calatoare, moartea lor si confirmarea existentei virusului H5N1 a bagat groaza in populatia mai multor tari.In ultimul timp, virisul a lovit chiar intr-un oras, este vorba de Navodari. Nu mai este o gluma si sfatul specialistilor este ferm: cine nu respecta masurile stabilite poate fi amendat si chiar i se poate intocmi dosar penal.



Directia Sanitar Veterinara a judetului Bacau a stabilit 10 puncte tinta, care sunt monitorizate zilnic, ele sunt localizate de-a lungul lacurilor de pe Bistrita, de la Buhusi si pana la Sascut, unde sunt semnalate mari grupuri de pasari calatoare, rate si lebede in special. S-a creat un sistem de informare a situatiilor speciale si de urgenta, astfel ca specialistii din DSV, medicii veterinari din teritoriu pot interveni rapid, acolo unde se constata pasari moarte sau comportamente ciudate, atat la pasarile domestice dar si la cele salbatice. S-au creat comandamente antiepizootice in toate localitatile, s-au afisat peste tot pericolele care ne pasc si masurile ce trebuie luate. In primul rand, pasarile domestice nu au ce cauta in strada. In al doilea rand, in colectivitati, scoli, gradinite, spitale, gospodarii vor fi respectate masurile de igiena primare. Sapunul si apa sunt tratamente eficiente. Americanii ne promit un vaccin eficient spre sfarsitul anului 2006.

Raid de rutina soldat cu lebede moarte

Ne-am pregatit dis-de- dimineata. Medicii Grigore Grumazescu si Ion Bagu de la DSV Bacau au incarcat masina tot echipamentul necesar: combinezon special, masca, manusi, cizme, trusa si pompa de dezinfectie, care foloseste solutie de VIRKON S, 1 la suta. S-a stabilit traseul: Garleni, Racova, Buhusi, Galbeni, Sascut. Grigore Grumazescu este responsabil cu „zburatoarele&#8221. Cu o zi inainte de pe lacul Garleni au fost „recoltate&#8221 doua lebede moarte. A fost alerta maxima. Au fost aduse la Laboratorul de la DSV. Analiza rapida a stabilit ca au fost ucise sau au murit din cauza unor agresiuni provocate de oameni.

Ajungem pe malul lacului de la Garleni. Facem un tur. Sute de lebede si mii de rate salbatice si-au gasit loc de iernat pe acest lac. „Sunt mult mai multe ca in alti ani, ne spune dr. Grigore Grumazescu. Venim zilnic aici, le monitorizam, le urmarim traseul de zbor si tinem permanent in alerta colectivitatile din zona. Avem un mare noroc, asezarile umane sunt la mare distanta de aceste lacuri, pasarile domestice nu pot intra in contact cu cele salbatice.&#8221 Facem fotografii. Nu suntem agreati si multe lebede isi iau zborul. &#8222Le stim traseul, ele zboara doar de-a lungul apei, de la Racova, Garleni, le gasim la Bacau sau Galbeni&#8221, ne spune dr. Ion Bagu. Un simplu zbor planat poate aduce virusul.

Surpriza de la stavilar

Mizerie mare la stavilarul lacului de la Garleni (asupra acestui aspect vom reveni in zilele urmatoare). Printre sticle de plastic, crengi, ciocani, lemne, busteni, dr, Grumazescu descopera o lebada moarta. Ne atentioneaza sa pastram distanta. Se echipeaza standard, aproape ca un cosmonaut, si, cu ajutorul personalului de la Baraj, reuseste sa scoata lebada din apa. &#8222Vedeti, nu are cap. A fost taiat. O vom duce rapid la laborator. Se pare ca este moarta de mai multe zile. Medicii din teritoriu, localnicii ne spun ca sunt persoane care incearca sa le prinda pentru a fi consumate. Nu avem date certe, insa semnele ne duc spre aceasta concluzie&#8221, zice rapid dr. Grumazescu. Lebada este scoasa cu o cange, introdusa intr-un sac special, sigilata, dupa care se dezinfecteaza locul si uneltele. Totul este facut ca la carte. Medicii veterinari, Vasile Scaleschi de la Garleni si Alexandru Bejan de la Racova ne confirma ca o parte din sateni ar atenta la viata lebedelor („decat cartofi, mai bine o lebada&#8221). „Am descoperit pe malul lacului cartuse, ceea ce inseamna ca locuitorii din zona trag dupa rate sau dupa lebede&#8221, ne spune dr. Bejan. Sunt inconstienti, sunt de acord medicii veterinari.

Taranii au prins frica de aviara

La primarii sunt afise prin care cetatenii sunt avertizati asupra pericolelor intrarii in contact cu pasarile salbatice. Sunt de asemenea mentionate restrictiile la circulatia pasarilor domestice, dar si amenzile care le pot primi, in caz de nerespectarea masurilor stabilite. Vlad Toader, primarul din Racova ne spune ca taranii au realizat pericolul si nu-si mai lasa pasarile de izbeliste. „Sunt foarte cooperanti, cer sa fie vaccinati, sa fie vaccinate si pasarile, majoritatea a inteles ca nu-i de glumit cu gripa aviara. Este un semn ca munca noastra, a medicilor, a informatiilor primite pe diferite canale isi fac efectul, ceea ce ne bucura.&#8221 La Racova este o situatie speciala. La capatul satului este o ferma care apartine de Agricola International. „Masurile stabilite acolo sunt extrem de riguroase. Nimeni nu intra si nu iese fara sa respecte normele stabilite, nici persoane si nici masini. Pasarile care apartin salariatilor de la aceasta ferma au fost vaccinate de medicii de la ferma, igiena este foarte stricta. Dupa cate am inteles se va ajunge pana acolo ca toate ratele si gastele din aceste gospodarii sa fie sacrificate, evident cu despagubiri. De aceea si noi, in comuna, nu ne jucam cu acest pericol&#8221, mai spune dr. Alexandru Bejan.

Lebada intra la autopsie

O echipa isi continua drumul spre Galbeni si Sascut. Noi ne oprim la Laboratorul de analiza de la DSV. Aceeasi procedura: costum complet, protectie maxima. Intrarea noastra in laborator este oprita. „Gata, ati vazut tot, de aici intervin specialistii. Va vom comunica rezultatul maine, insa sigur este vorba de o moarte prin agresiune&#8221, declara si dr. Sorin Ivanciu, director adjunct al DSV. Gratioasa lebada, care ne incanta pe lac si in zbor, a ajuns sa fie acuzata de purtatoare a unui virus foarte periculos. Un imbecil i-a luat viata si sute de oameni au fost pusi in alerta. Este sau nu H5N1? De data aceasta nu a fost, dupa cum ne-au comunicat specialistii de la DSV. Dar maine?Scris de Gheorghe BALTATESCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img