Rafinaria onesteana a intrat intr-o noua etapa a existentei ei, dupa ce pachetul detinut de compania Balkan Petroleum a fost preluat de fondul de investitii Vienna Kapital Partener.
aPot sa va confirm faptul ca, Alfa Oil a dat un comunicat de presa, prin care a anuntat ca actiunile detinute de Balkan Petroleum au fost preluate de Vienna Kapital Partener, fapt care nu poate fi decat in sprijinul dezvoltarii ulterioare a rafinariei”, ne-a precizat directorul general al Rafo, Paul Ivascu. Practic, in spatele acestei operatiuni stau firmele Expanet Trading BV, Kalder International si Reglam Overseas Ltd., membre ale fondului de investitii mentionat.
Expanet Trading este firma cu care rafinaria onesteana a incheiat, in primavara acestui an, un contract de procesare a titeiului, valabil pentru doi ani, prin care s-a garantat functionarea la parametri optimi a Rafo, pe toata durata de valabilitate a planului de reorganizare, aprobat de Tribunalul Bacau, la 8 decembrie 2004. Orice colaps in activitate ar fi putut conduce la imposibilitatea achitarii datoriilor curente catre bugetul statului si furnizori, fapt ce ar fi atras declansarea procedurii de faliment. Expanet Trading este membru al consortiului elvetian Alfa Oil, consortiu care a purtat mai multe tratative cu Ministerul de Finante, in luna aprilie 2005, in vederea cumpararii creantelor Rafo.
Compania Balkan Petroleum detinea aproximativ 98 la suta, din pachetul de actiuni de la rafinaria onesteana, inca din octombrie 2004. In urma conversiei tuturor creantelor in actiuni, aprobata de AGA la 30 martie a.c., statul a devenit actionar la Rafo cu 42 la suta, cu un pachet evaluat la circa 200 milioane dolari. Din cauza contestarii in justitie, de catre Ministerul de Finante si alte organisme ale statului, a planului de reorganizare si a conversiei creantelor in actiuni, conducerea Balkan Petroleum a fost nevoita sa gaseasca o cale prin care sa asigure functionarea Rafo in continuare si sa evite intrarea acesteia in faliment.
Alfa Oil a preluat si creantele RAFO
Prin aceasta manevra, Balkan Petroleum scapa dintr-o miscare de datoriile pe care ar fi trebuit sa le plateasca statului. Fiscul a amenintat in mai multe randuri ca daca RAFO nu-si va achita datoriile istorice se va indrepta impotriva actionarilor societatii, in speta, Balkan Petroleum. Aceasta a incercat sa realizeze conversia datoriilor in actiuni, metoda prin care statul redevenea actionar majoritar la RAFO insa procedura s-a impotmolit in justitie. Mai nou, Balkan Petroleum a renuntat sa mai majoreze capitalul social al rafinariei onestene cu valoarea inevstitiilor de mediu. aTransferul dreptului de propietate asupra creantelor nu afecteaza in nici un fel creantele Fiscului asupra societatii RAFO Onesti si nici litigiile in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este parte alaturi de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului” – a declarat ieri Sebastian Bodu, presedinte ANAF. aIn plus, transferul creantelor bugetare de la ANAF la o firma din cadrul Alfa Oil trebuie sa tina cont si de rezultatul litigiilor la care Fiscul este parte”.
Planul de reorganizare – respins de justitie
Sebastian Bodu spune ca Justitia a respins planul de reorganizare propus de RAFO: aIn momentul de fata, Curtea de Apel Bacau a casat cu trimitere spre rejudecare incheierea judecatorului sindic de admitere in principiu a planului de reorganizare, ceea ce presupune ca, in prezent, trebuie sa se reia votul in adunarea creditorilor cu privire la admiterea planului de reorganizare in conditiile in care orice fel de conversie a creantelor Fiscului in actiuni se face numai cu acordul creditorului bugetar, acest lucru fiind acum prevazut in mod expres in Legea falimentului, conform ultimei modificari. aIn concluzie, transferul drepturilor de propietate asupra Balkan Petroleum si a creantelor VGB, Faber si Tender catre Alfa Oil nu afecteaza in nici un fel dreptul Fiscului ca si creditor. In continuare ANAF va face toate demersurile juridice si extrajuridice pentru recuperarea creantelor bugetare”, a mai declarat Sebastian Bodu.
Scris de Catalin BUZINCHE/Razvan BIBIRE