10 ianuarie 2025

RAFO, disputata de doi proprietari

Intre companiile Balkan Petroleum si Calder-A International s-a declansat un razboi de proportii, cu o miza colosala: RAFO. Cum se va termina conflictul, nimeni nu stie si nici nu poate prevedea. Disputa a creat, deja, o panica teribila in randul salariatilor rafinariei.

Adunarea Generala a Actionarilor, convocata pentru ziua de 7 februarie a.c., ar putea aduce schimbarea actualei administratii a rafinariei onestene. Si asta din cauza faptului ca sefii Balkan Petroleum sunt nemultumiti de atitudinea pe care reprezentantii V&ampV Trading au avut-o la AGA din luna decembrie, fata de reprezentantul BkP. Din acest motiv, presedintele Marian Alexandru Iancu a inclus pe ordinea de zi a adunarii generale un punct distinct care vizeaza analiza activitatii desfasurate de actuala administratie, in fruntea careia se afla reprezentantul V&ampV Trading, Paul Ivascu. Cel putin teoretic, exista posibilitatea impunerii, dupa 7 februarie, a unei noi administratii la RAFO. In mediile rafinorilor se discuta intens despre o eventuala revenire a lui Toader Gaureanu (foto) pe postul de administrator unic, ca pe timpurile cand RAFO era detinuta de Corneliu Iacobov. In prezent, Gaureanu este director al firmei Faber Invest &ampTrade, care a aprovizionat RAFO cu titei o perioada de timp, firma care, potrivit presei romanesti de specialitate, ar fi proprietatea aceluiasi Marian Alexandru Iancu.



Pe 12 iulie 2005, pe calea unui contract semnat intre BkP si Calder-A International, prima companie transfera drepturile de proprietate asupra RAFO catre cea de a doua, contra unei sume care nu a fost data publicitatii. Chiar de la semnarea contractului, Calder a platit o suma in avans, restul urmand a fi achitat in patru rate lunare. In luna august, Parchetul General a instituit sechestru asigurator asupra actiunilor BkP la RAFO. De aici, lucrurile au inceput sa se complice. Ultima rata, programata a fi platita in luna noiembrie, nu a mai fost achitata de Calder, pe motiv ca actiunile nu au iesit de sub sechestru. Asa s-a ajuns la Tribunalul Bucuresti, care, initial, a dat castig de cauza celor de la Calder, in defavoarea BkP. La scurt timp, BkP reuseste sa rastoarne situatia, tot cu ajutorul justitiei si convoaca AGA din 7 februarie, sustinand ca firma V&ampV Trading si-ar fi exercitat abuziv dreptul de administrare in cadrul AGA din luna decembrie, cand ar fi obstructionat dreptul de vot al reprezentantului BkP. &#8222Imediat dupa semnarea contractului din 12 iulie 2005, am fost chemati la conducerea Balkan Petroleum si ni s-a spus ca, de acum inainte, vom fi la ordinele noului actionar, respectiv, Calder-A International”, a declarat Marin Anton, managerul general al RAFO. El a mai adaugat ca prefera sa nu faca alte comentarii, pana la desfasurarea propriu-zisa a adunarii din 7 februarie. Cu acest prilej, va fi discutata si marirea capitalului social al rafinariei, cu valoarea investitiilor de mediu realizate conform contractului de privatizare.

Ideea unei eventuale reveniri a lui Toader Gaureanu in fruntea RAFO este comentata in mod diferit de salariati. In timp ce unii isi amintesc, nu fara nostalgie, de salariile astronomice de pe timpul lui Iacobov, altii il considera pe acelasi Gaureanu drept unul dintre vinovatii pentru situatia de astazi a rafinariei. &#8222Cred ca aducerea lui Toader Gaureanu ca administrator este cea mai proasta solutie posibila. Dupa mine, domnul Gaureanu apartine, definitiv, trecutului. Sa nu se inteleaga faptul ca il consider vinovat, din punct de vedere juridic, pentru ca nu am caderea sa fac astfel de aprecieri. Dar cred ca situatia dezastruoasa in care s-a aflat RAFO, la un anume moment, se datoreaza si domniei sale. In RAFO exista destui specialisti tineri, bine pregatiti profesional, care ar putea prelua conducerea si care au o imagine buna&#8221, a declarat managerul general Marin Anton. Adunarea Generala a Actionarilor din 7 februarie se anunta deosebit de interesanta. Dincolo de orice alte consideratii, faptul ca rafinaria se afla in ultimul an al reorganizarii judiciare este de natura sa nu-i lase indiferenti pe angajati. Orice &#8222accident&#8221, care ar putea pune in pericol desfasurarea planului de reorganizare, nu ar avea decat un deznodamant prea bine cunoscut si nedorit de onesteni: declansarea procedurii de faliment.Scris de Catalin BUZINCHE



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img