Mai multe informatii facute publice, care vorbesc de o hotarâre a Curtii de Apel Bucuresti de a pune sechestru pe toate bunurile actionarilor Petrochemical Holding, companie care are in portofoliu si societatea Rafo Onesti au fost dezmintite de salariatii celei din urma. Liderul sindicatului Rafinorul, din Rafo, Ion Marian, spune ca pâna la aceasta data nu a fost emisa nicio sesizare sau comunicare din partea instantelor judecatoresti cu privire la instituirea unui sechestru.
„Rafo – a precizat Ion Marian -, dupa sase ani in care a fost parte in procesele intentate in instantele de judecata prin Planul de Reorganizare Judiciara, a reusit, in iunie 2010, sa obtina, prin decizie definitiva si irevocabila iesirea din reorganizare, achitând integral toate creantele bugetare, comerciale si sociale. Problemele de natura juridica si financiara existente la nivelul grupului Tender – Iancu nu mai au legatura directa cu Rafo. Totusi, daca instantele vor constata ca mai exista vechi probleme nerezolvate, se pot pronunta si cu privire la instituirea unor proceduri si la nivelul grupului Petrochemical”.
Din anul 2010 si pâna astazi, Rafo are achitate, la zi, toate obligatiile financiare, unitatea fiind activa si solvabila, cu 410 salariati. Nimeni nu contesta aceasta, dar motivul de care se agata comentatorii este recenta veste – infirmata si ea chiar de actionarul majoritar – ca rafinaria ar urma sa fie taiata la fier vechi, pentru a face loc unei alte afaceri acolo. Sechestrul pe bunurile Petrochemical ar opri si acest proces. Cei de la Rafo reamintesc, insa, ca hotarârile Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din februarie 2015 cu privire la taierea sau vânzarea activelor nu a fost pusa in practica, iar din Rafo s-au valorificat la fier vechi doar activele din rafinaria veche si cele care nu mai pot fi utilizate.
„In cel mai scurt timp – a precizat liderul sindical – se va convoaca o noua AGA, care sa anuleze hotarârile initial adoptate si sa propuna, concret, un program de dezvoltare. In ultimele trei saptamâni, actionarul majoritar si presedintele Consiliului de Administratie au discutat cu lux de amanunte variantele pentru Rafo, adica programul investitional si necesarul de resurse financiare. Starea tehnica a utilajelor si echipamentelor este excelenta, ca urmare a protectiei lor prin conservare, si acum se ia calcul ce lucrari ar putea fi executate cu salariatii in proiectul de modernizare. Initierea programului concret de investitii si de repornire depinde de hotarârea finala a actionarului majoritar si a administratiei, dar si de sprijinul si intelegerea institutiilor statului in sustinerea rafinariei, a intregii platforme industriale Borzesti, unitati fata de care se pare ca a existat si exista un dezinteres”.
In Onesti, numai pe Platforma Borzesti, existau peste 20.000 de locuri de munca. Acum au mai ramas oameni angajati numai in zece unitati mai importante. La Chimcomplex 690 de salariati, la Rafo 410, la Energy Bio Chemicals (Carom) 176, la Croco 247, la Barlinek 266, la Apa-Canal 149, la Rich Forest 143, la Panimon 129 si la Modeon 118.
„Intrarea intr-un program de modernizare si de repornire a rafinariei ar conduce la revitalizarea unor unitati de productie, la angajarea directa si indirecta (in unitati prestatoare de servicii) a peste 1.500 de oameni. In conditiile in care actionarul majoritar si administratia Rafo isi vor mentine punctul de vedere cu privire la programul de relansare, asteptam la modul concret si sprijinul autoritatilor statului.”
Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.