A iesit din procedura de reorganizare
Decizia mult asteptata de conducerea Rafo Onesti privind repunerea in functiune a societatii a venit in sfarsit. Dupa nenumarate procese care au durat mai bine de sase ani, instanta a decis sa scoata rafinaria din procedura de reorganizare.
Solutia vine dupa ce, in anul 2010, Tribunalul Brasov a respins cererile de intrare in faliment a societatii si a dispus inchiderea procedurii de reorganizare judiciara a rafinariei. Instanta a respins cererea de suspendare a judecatii recursului.
Curtea de Apel Brasov a pronuntat hotararea definitiva si irevocabila in data de 8 martie. „Decizia pronuntata de catre Curtea de Apel Brasov inseamna un lucru deosebit pentru Rafo Onesti. Vizavi de aceasta hotarare, incepand cu acest moment, societatea poate accesa diferite garantii bancare, poate contacta diferite grupuri financiare pentru a veni in sprijin pentru acordarea unor credite, poate crea legaturi de parteneriat cu oricare alti investitori. Este o decizie pe care compania, patronatul si administratia o astepta de foarte mult timp, mai exact, dupa sapte ani de proces”, a afirmat Ion Marian, lider de sindicat Rafinorul.
Proiect de modernizare de peste 330 de milioane de euro
Societatea nu mai are activitate inca din anul 2008, cand a fost luata decizia de inchidere a ei pentru modernizare. Un proiect cu o valoare de 330 milioane de euro. „Incepand cu luna aprilie a acestui an, la nivelul societatii va incepe efectiv si masiv implementarea acestui program de modernizare, de investitii. Pe langa cei 330 de milioane de euro, Rafo Onesti investeste si alte sume colaterale pentru implementarea proiectului care vin din surse proprii”, a mai adaugat Ion Marian. Proiectul se va derula pe parcursul a 18 luni, cu o mica perioada de extindere pana la 24 de luni, asta pentru implementarea si a altor instalatii fata de cele prevazute in actualul proiect. Redeschiderea rafinariei va aduce astfel un plus de valoare intregii economii de pe Valea Trotusului. „Este un proiect deosebit care a fost analizat de firme interne si externe de renume mondial, care duce practic la schimbarea tehnoregiei de fabricatie la nivelul societatii, in comparatie cu tehnoregia veche”, a afirmat liderul sindicatului Rafinorul. Practic, se renunta in totalitate la productia de benzina si partial la cea de motorina si se va trece pe o noua productie de materii prime atat pentru Rafo, Platforma Industriala Borzesti, cat si pentru industria petrochimica din Romania.
Noi locuri de munca
Redeschiderea rafinariei inseamna crearea unor noi locuri de munca pentru cei din zona. Daca in anul 2001, erau aproape 3000 de angajati, numarul acestora s-a diminuat considerabil, dupa ce majoritatea au intrat initial in somaj tehnic, ulterior posturile fiind desfiintate. „Proiectul are conotatii economice si sociale pentru platforma, pentru comunitatea onesteana, judetul Bacau, dar si la nivel national. Acesta va duce la stabilizarea definitiva a celor aproximativ 1000 de locuri de munca, respectiv angajati care lucreaza inca in Rafo. In toate etapele de repornire a societatii si pana la finalul acestora vor mai fi angajati strict pe structura Rafo, inca 300 de oameni fiindca in total proiect vor trebui sa lucreze pe functionare in jur de 1200 de oameni”, a declarat Ion Marian. La nivel de zona vor fi atrasi insa prin diferite firme pe constructie si montaj, care vor fi angrenate in procesul de modernizare, inca 3000 de salariati, respectiv locuri de munca, „care sunt repartizate pe zile, luni, obiective si instalatii”. In anul 2004, Rafo Onesti a intrat in insolventa si a devenit astfel unul dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat. Rafo Onesti a fost privatizata in anul 2001, proprietarul acesteia fiind un cunoscut om de afaceri rus, pe nume Iakov Goldovski, care, prin compania pe care o conduce, detine aproape 97% din capitalul social al rafinariei.
Sinziana Filimon