– ei spera in ridicarea sechestrului ANAF macar pentru statiile de carburanti Rafo, care odata vândute le-a putea asigura salariile restante – cabinetul premierului a trimis o scrisoare a Sindicatului Rafinorul la Ministerul Economiei, pentru analiza rafinorii cer ajutorul parlamentarilor
Salariatii societatii Rafo Onesti incearca, prin organizatia de sindicat Rafinorul, sa faca viabile ultimele sperante pe care le mai au cu privire la soarta rafinariei, a locurilor de munca de acolo si, evident, a platii drepturilor salariale restante.
Dupa scrisorile adresate direct premierului Dacian Ciolos si Guvernului, sindicatul a trimis, vineri, 8 aprilie, ministrului de Finante, Anca Dragu, solicitarea de a fi primita o delegatie de la Rafo care impreuna cu reprezentantii ANAF sa gaseasca o solutie tehnica, juridica si legala in baza careia sa fie ridicat sechestrul asigurator pe statiile de distribuire a carburantilor din proprietatea rafinariei, pentru care ar exista cumparator. Daca statiile ar putea fi vândute, banii incasati ar putea acoperi plata salariilor restante.
Conducerea sindicatului a informat-o pe Anca Dragu, sub semnatura liderului Ion Marian, ce este Rafo, cum a fost privatizata si cine o stapâneste, ce a investit si ce a realizat actualul actionar majoritar si in ce situatie se afla in prezent. Nu lipsesc din informare date despre achitarea integrala a datoriilor Rafo la bufetul de stat, lucru pe care numai actualul patron a facut-o, de la privatizarea din anul 2001.
La sfârsitul anului 2015, insa, in baza unei sentinte penale impotriva omului de afaceri Ovidiu Tender, care prin societatea Prospectiuni Bucuresti detine 2,7% din actiunile Rafo, ANAF a instituit sechestru asigurator pe toate bunurile mobile si imobile ale rafinariei. Motiv folosit de actionar si de posibilii investitori de a nu mai finanta societatea. In plus, actionarul majoritar a introdus pe ordinea de zi a urmatoarei AGA aprobarea cererii pentru deschiderea procedurii de insolventa, cu intrarea direct in procedura de faliment. Cei 395 de salariati sunt, astfel, in pericol de a fi concediati fara plati compensatorii.
Apel catre parlamentari
Rafinorii mai au, insa, un motiv de speranta. Apelul catre premierul Ciolos a primit primul raspuns. Cabinetul premierului a trimis Ministerului Economiei, spre analiza, scrisoarea sindicatului. „Bine ar fi – a opinat Ion Marian – daca si parlamentarii de Bacau ar face, impreuna, o interpelare catre minister, in sustinerea platformei industriale Borzesti prin atragerea unui program guvernamental de revitalizare”.
Parlamentarul Valerian Vreme a facut deja, solitar, o declaratie politica de la tribuna Camerei Deputatilor, prin care a solicitat celor de care depinde soarta Rafo „sa masoare de sapte ori inainte de a taia”. Deputatul a mai sustinut ca Rafo poate fi relansata si a argumentat prin dezvoltarea economica favorabila a României in prezent, prin piata buna a carburantilor si prin ridicarea sanctiunilor impuse Iranului, tara care ar putea aproviziona cu titei rafinaria ca si in trecut.
„Speram, atât timp cât rafinaria are inca toate instalatiile in picioare si bine conservate, ca chiar prin initierea procedurii de faliment nu se va ajunge la sfarsitul Rafo. Ea va renaste si prin sustinerea actualului guvern, care si-a propus prin programul de guvernare sustinerea relansarii unor mari platforme si unitati industriale”.
Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.