15 noiembrie 2024

Pacienți care pot să-și continue tratamentul chiar și „în criză”

Radioterapie în vremuri de pandemie

Infecția COVID-19 poate evolua cu o formă severă de afectare pulmonară la pacienții cu comorbidități, cancerul fiind una dintre bolile care cresc în mod semnificativ vulnerabilitatea organismului la această infecție virală, arată studiile de specialitate. În plus, accesul pacienților oncologici la tratamentul potrivit, conform schemei stabilite inițial, este esențial, chiar în contextul în care gestionarea cazurilor de COVID-19 este prioritară. Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea şanselor de supravieţuire a pacienţilor, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecţie cu SARS-CoV-2 şi continuarea administrării terapiei oncologice, spun medicii specialiști. Afirmaţii precum „Pandemia de COVID-19 reduce șansa supravieţuirii la pacienţii oncologici” au fost repede vehiculate și acceptate, iar panica corespunzătoare a fost și este îndreptăţită. Realitatea este că întârzierea diagnosticului, întârzierea tratamentului primar, oricare ar fi el – act chirurgical, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie etc. – poate afecta rezultatul final.

În Bacău, la Radioterapie, tratamentele nu au fost întrerupte deloc, indiferent de pandemie și de aceste vremuri „de criză”. Nici nu s-a putut asta, mai ales că aici ședințele durează de la o zi până la 5 sau 10 zile, cum este în cazurile de paliație, și ajung până la 39 de zile în cancerul de prostată, 35 de zile în cancerele sferei ORL, 25-30 de zile în cancerul mamar, 28 de zile în cancerele genitale. Iar orice întârziere sau renunțare poate afecta în totalitate schema de tratament.



Cum s-a reorganizat activitatea de aici și ce pacienți sunt tratați în acest moment, ne-a explicat, într-un mic interviu, dr. George Mihăilă, medicul șef al Compartimentului de Radioterapie din Spitalul Județean de Urgență Bacău.

 

– Domnule doctor, cum decurge în această perioadă de pandemie activitatea medicală de la Radioterapie? Întreb acest lucru pentru că știu că aici tratamentele sunt de lungă durată și, odată începute, nu pot fi întrerupte.

– Activitatea medicală în cadrul Compartimentului de Radioterapie se desfășoară în continuare, tratamentele pacienților oncologici neputând fi, într-adevăr, întrerupte. Chiar dacă nu mai putem face consultații din luna martie când Ambulatoriul de specialitate al spitalului a fost închis, sunt chemați în continuare, la tratament, pacienții ce erau pe listele de așteptare în funcție de stadiul de boală și de data primei prezentări la consultație.

Am găsit și o metodă de a rămâne în contact cu pacienții noi prin mediul online, mulți pacienți trimițând documentele medicale pentru a fi văzute pe adresa de email a secției, ulterior fiind sunați de către medicul curant. De asemenea, a fost ținută legătura și cu medicii oncologi, așa încât coordonarea multidisciplinară să existe și pacientul să nu aibă de suferit.

– La fel ca pe fiecare secție a spitalului, s-au creat și aici circuite separate pentru eventualii pacienți suspecți sau chiar confirmați COVID-19, care nu pot fi reprogramați la tratament.

– Au fost luate măsuri de siguranță pentru a încerca să prevenim infecția cu COVID-19, fiind organizat triaj epidemiologic zilnic atât pentru pacienții în tratament, cât și pentru personalul medical. Avem identificat în cadrul Compartimentului circuit separat în cazul în care ne vom confrunta cu pacienți suspecți COVID-19, însă până în acest moment nu ne-am confruntat cu o astfel de situație.

Totodată, în sala de așteptare există gel dezinfectant, toți pacienții poartă măști de protecție, frecvența procedurilor de dezinfecție s-a mărit iar aparținătorilor li s-a restricționat accesul, toate făcând parte din planul de măsuri luate în vederea limitării posibilității de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

 

– Au scăzut intervențiile, numărul pacienților, față de o lună normală de lucru, când, de obicei, aveați circa 45 de pacienți în tratament? Putem spune că, din cauza acestei situații de criză, lucrați la capacitate redusă?

– Din păcate, da, numărul de pacienți pe care îi tratăm zilnic a scăzut, încercând să asigurăm tratament pentru 35 de pacienți, față de capacitatea maximă de 45, în așa fel încât să putem trata în condiții de siguranță conforme cu hotărârile în vigoare.

Ne confruntăm însă și cu situații noi, în care unii pacienți preferă să amâne tratamentul nedorind să vină la spital în această perioadă sau cu pacienți ce nu mai au cu ce ajunge la spital, din cauza lipsei mijloacelor de transport urmare a măsurilor impuse în starea de urgență în care ne aflăm.

Practic singura constantă modificată rămâne numărul de pacienți tratați, pentru că patologia predominantă nu iese din tiparele obișnuite. Tratăm în continuare cancerele sferei ginecologice, sferei ORL, ale aparatului digestiv, atât superior (cancerele de esofag, de exemplu), cât și inferior (în special cancerele de rect), dar și cancerul de sân reprezentând proporția cazurilor cel mai des întâlnite și tratate în cadrul Compartimentului de Radioterapie Bacău.

 

– Cât de mult poate afecta virusul SARS-CoV-2 un pacient care are nevoie și de ședințe de Radioterapie?

– Va trebui să fim precauți în continuare, chiar dacă toată lumea vorbește de relaxarea măsurilor de izolare, și triajul să fie făcut cu aceeași responsabilitate. Având în vedere că vorbim despre pacienți cu un sistem imun scăzut, le recomandăm să respecte hotărârile în vigoare și să nu se expună la riscuri inutile, evoluția unui pacient oncologic infectat cu virusul SARS-CoV-2 putând fi una nefavorabilă.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014