Fermierii raman cu "rabla" lor
Programul de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate este condamnat sa esueze inca de la inceput. Daca anul trecut s-a mai casat ceva, anul acesta nici un tractor nu a fost atat de batran incat sa ajunga la fier vechi.
Pana pe 10 noiembrie, proprietarii de tractoare si masini autopropulsate se pot inscrie pentru a beneficia de voucherele acordate de Ministerul Mediului. Desi pentru acest an, ministerul a pus la bataie 50 de milioane de lei, fermierii nu au gasit banii necesari pentru a se inscrie in program. "Anul trecut am avut trei tractoare la casat, dar anul acesta nici unul. Este explicabil. Sprijinul acordat este mult prea mic. Un tractor bun ajunge la 100.000 de lei, iar prima de casare este de cel mult 17.000 de lei, dar nu mai mult de 40 la suta din pretul de achizitie al unuia nou. Fermierii nu au de unde sa scoata atatia bani", sustine directorul REMAT Bacau, Bogdan Dimitriu. Intentia ministerului este insa una nobila. “Acest program are efecte benefice mai ales in directia diminuarii poluarii cu gaze de esapament si cu uleiuri. Aceste tractoare sunt foarte vechi si, de multe ori, au pierderi de ulei sau alte substante periculoase. Multe dintre utilaje nici nu mai sunt utilizabile, dar proprietarii le tin in curte din cauza ca nu au unde sa le duca. Programul le ofera sansa de a scapa de ele si de a-si cumpara echipamente noi”, spune reprezentantul Agentiei de Protectie a Mediului Bacau, Maria Ionos. Desi ar vrea sa isi lucreze terenurile cu utilaje moderne, fermierii nu au bani de alocat pentru acest capitol. "Nici la fier vechi nu au mai ajuns. Stiti cum e, daca inca se mai tin, le mai curata si le scot la treaba", mai spune Dimitriu.
"Rabla nu-i pentru mine!"
Laurentiu Baciu, vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si administrator al societatii Romagria, sustine ca programul "Rabla" impune restrictii care incalca drepturile cumparatorilor: "Ca la noi la nimeni! Suntem conditionati sa cumparam de la anumite firme pentru ca nu toate au fost agreate de minister. Din cauza asta, nu putem cumpara decat anumite modele, chiar daca nu avem nevoie de acestea." Pe de alta parte, nici nu e profitabil pentru fermieri. "Din momentul in care s-a anuntat programul «Rabla», toti comerciantii au ridicat pretul si banii ajung la cei care vand, nu la agricultorul care duce amaratul de tractor la casat. Daca utilajul costa 30.000 de euro si prin program primeai 4.000, ar fi trebuit sa mai platesti 26.000 de euro. Dar l-au scumpit la 35.000, predai rabla platesti si platesti 31.000 de euro, adica mai mult decat pretul initial. Deci nu-i pentru mine, Rabla!"
Niciun producator validat in apropiere
Potrivit datelor postate pe siteul Administratiei Fondului de Mediu, la ultima sesiune de validare a producatorilor in program, nu apare nici o firma din apropierea Bacaului, nici macar in Moldova. Daca un bacauan vrea sa intre in program trebuie sa se adreseze unui producator din judetele Mures, Ilfov, Galati, Dolj, Tulcea, Bucuresti, Arges sau Timis.
Solicitantii eligibili in program sunt producatorii agricoli care au tractoare sau masini agricole inregistrate pe numele lor, persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si societatile agricole care au in proprietate utilaje uzate.
Andreea Gavrila
Silvia Patrascanu