22 ianuarie 2025

Putin folosește gazul ca armă! Și care e noutatea?

De câteva zile, liderii europeni se vaită că Rusia a decis să folosească resursele sale de gaze drept armă economică și nu e bine ce face, că nu e corect! Cum ar veni, UE poate să tragă câte șuturi vrea în fundul lui Putin dar acesta n-are voie să reacționeze, că UE e „piua!” Pare că logică nu face casă bună cu Europa. Adică, știe toată lumea că UE e dependență de gazul rusesc și nu s-a gândit nimeni că, în cazul unui conflict, Moscova închide robinetul?! Atenție! UE poate apela, fără îndoială, la alte surse de gaz, dar, în acest caz, întreagă competitivitate a uniunii se duce de râpă; mărfurile „made în UE” nu vor mai putea fi vândute deoarece ar avea prețuri mai mari decât concurența.

Totuși, liderii UE nu s-au gândit că va veni momentul în care acțiunea lor de sancționare a Rusiei se va întâlni cu reacțiunea Moscovei? Să nu ne ascundem după deget: toate sancțiunile impuse de Occident, unele chiar înainte ca militarii ruși să fi pus piciorul în Ucraina (ne amintim că războiul a început pe 24 februarie dar sancțiunile au fost impuse începând cu 22?) au avut ca scop distrugerea economiei Rusiei. Contramăsurile rusești duc la distrugerea economiei europene. Dar, cum spuneam, liderii europeni par că se miră de acest rezultat. Dar dacă doar se prefac și au știut că se va ajunge aici?



Construcția economică europeană s-a transformat într-o construcție politică în urma admiterii fostelor state comuniste. De la o piață comună s-a ajuns la politici comune, uneori impuse cu forța țărilor mai îndărătnice. Economia zonei euro, conectată la gazul ieftin rusesc, se dovedea un concurent nedorit pentru SUA. America, amenințată de China, avea nevoie de un debușeu economic. Nu vreau să afirm nimic, doar mă minunez cum toți liderii europeni primesc lumina de la Washington. Iar cum fluieră vreunul în biserica, imediat aflăm nasoale despre el; ultimul pe lista fiind, desigur, cancelarul german.

Prin urmare, nu este de mirare că ziarul Partidului Comunist Chinez afirmă că SUA sunt câștigătorul războiului gazului dintre Rusia și UE, întrucât vinde unei Europe care se confruntă cu spectrul frigului gaze naturale lichefiate la prețuri neobrazate.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img