Statisticienii au un mod simplu, dar sugestiv, de a demonstra cât de bine poate trăi un om. Ei împart câștigul salarial la prețul mediu al unei pâini, de exemplu, sau al unui kilogram dintr-un aliment considerat „de bază”. Dacă faci, cu asemenea rezultate, o comparație în timp, îți dai seama cam cu cât s-a mai scumpit viața, că de ieftinit n-aș îndrăzni să spun că se poate întâmpla.
Tot statisticienii, dar și analiștii, numesc aceasta „puterea de cumpărare”.
Văd acum cel mai recent studiu făcut de o cunoscută companie de cercetare de piață, GfK, originară din Germania. Studiul face referire la România anului 2018. De unde rezultă, pe județe, cam cum o duc românii pe baza leului pe care îl au în buzunar.
Firesc, mi-au fugit ochii întâi la județul Bacău și la Regiunea Nord-Est, despre care știam că este cea mai săracă din Europa. Și văd că nu prea s-a schimbat nimic. În 2017 de data aceasta, regiunea noastră, ca mai toată România de altfel, e la coada clasamentului. Numai câteva județe din centrul țării (spre vest) o duc ceva mai bine.
Cât despre Bacăul din 2-018, între suratele din țară, ce să zic: e în prima parte a topului, dar partea de jos, iar acolo e cam pe la mijloc. Dacă puterea de cumpărare – media pe țară – o socotim la 100 de puncte, Bacăul se plasează între 80 și 88. Mai jos ca noi sunt județele Botoșani și Vaslui în regiune, dar și Suceava și Neamț. Iar în țară la coadă sunt Giurgiu și Călărași.
Sigur, vă întrebați, care ar fi fruntea? Păi nu se știe deja? Bucureștiul, Clujul și Timișoara, dar pe lângă ele și celelalte județe din Transilvania. Noi defilăm cu Iașiul, Tulcea și Brăila aici în est.
Însă, apropo de coadă: plec până în piață, să cât mai pot cumpăra.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.