2 noiembrie 2024

“Puterea de a darui…” si implinirea unui vis

“Cartea pe care o prezint astazi in fata dumneavoastra, “Puterea de a darui, sansa de a te implini”, este copilul meu de suflet, caruia ii dau drumul in lume. Am scris-o cu inima deschisa si cu dragoste fata de oameni, de locuri, in care am pus la loc de cinste familia, biserica, scoala si dascalii ei, obiceiurile si traditiile din satul meu natal Prajesti.

Fiecare o va aprecia – sau nu – in functie de experientele proprii, insa m-am straduit sa respect adevarul. Nu mi-am propus sa obtin foloase materiale, de aceea intreg tirajul il voi darui bibliotecilor, scolilor, muzeelor, prietenilor mei români si germani”, a spus profesorul Eduard Straub, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, cu ocazia lansarii celei de-a sasea sa carte.



Au fost prezenti membri ai Forumului Democrat German, Filiala Bacau (presedinte Mihai Marinel Todasca), fosti colegi, prieteni de-o viata ai cunoscutului dascal bacauan, cel care peste 40 de ani a predat Limba si Literatura Româna.

Cartea, aparuta la Editura “Egal”, este structurata in 10 capitole, in care cititorul descopera inedite secvente biografice, inceputurile meseriei lui de dascal, in anii ’50-‘60, la scoala din Pietricica, comuna Strugari, apoi la Luncani si Bacau, o istorie a germanilor de pe aceste locuri, traditii si obiceiuri, fotografii-document.

Povestitor din stirpea lui Creanga, memorialist cu precizie nemteasca, Eduard Straub aduce, totodata, prin scrierea sa un omagiu parintilor (Ambros si Anastasia), fostilor dascali, taranului român, dar si elevilor pe care i-a indrumat ani si ani, in tainele limbii si literelor. Au vorbit despre carte, consilierul stiintific al volumului, conf. univ. dr. Ioan Danila: “Cunosc “laboratorul” acestei carti, este de apreciat munca de cercetare, in arhive, biblioteci, pe teren a profesorului Eduard Straub, la care a adaugat talentul lui nativ, fiecare rând fiind trecut prin sufletul lui mare si generos”, criticul literar Petre Isachi a aratat valoarea de document a cartii, pe lânga cea literara: “Gasim aici, portretul interior al unui dascal de elita, un model de urmat, pentru generatiile viitoare”, iar prof. Daniel Nicolescu a insistat pe componenta istorica a cartii, ceea ce ii confera si o mai mare valoare astazi, dar mai ales in anii ce vin.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img