Comitetul Regiunilor şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că statele membre şi membrii Parlamentului European au încheiat un acord prin care, până în 2019, vor fi utilizate pe an maximum 90 de pungi de plastic de persoană. Speranţa Comitetului – care reprezintă autorităţile locale şi regionale europene – era interzicerea totală, până în 2020, a pungilor de plastic gratuite, stabilirea unor obiective UE obligatorii pentru toate statele membre şi introducerea de taxe pentru toate tipurile de pungi de transport din plastic, în vederea reducerii acestora cu 80%.
După ce noua Comisie Europeană a luat în considerare chiar retragerea întregului pachet privind reducerea utilizării pungilor de plastic, dna consilier Linda Gillham a afirmat în numele Comitetului: „Am nutrit speranţa că guvernele vor valorifica ocazia de a stopa odată pentru totdeauna în Europa utilizarea excesivă şi inutilă a pungilor de plastic. Având în vedere faptul că Comisia Europeană a fost la un pas de a şterge cu buretele propunerea în totalitatea ei, răsuflăm uşuraţi, dat fiind că actualul acord este mai bun decât absenţa oricărui acord. Propunerea de reducere, până în 2019, a mediei anuale a pungilor de transport din plastic subţiri de la 198 la 90 de persoană este un compromis. Este o recunoaştere a faptului că efectele ecologice, sociale şi economice ale celor 100 de miliarde de tone de pungi de plastic care se aruncă în fiecare an în Europa nu se justifică şi sunt inacceptabile.”
Comitetul Regiunilor a susţinut că ar fi fost mai bine atât să se introducă obiective obligatorii, cât şi să li se impună statelor membre să utilizeze instrumente economice, precum introducerea de taxe şi impozite, decât să li se ofere posibilitatea să aleagă între cele două opţiuni. Dna consilier Gillham, membră a Consiliului local Runnymede, Regatul Unit, responsabilă cu lucrările Comitetului pe această temă, a criticat, de asemenea, decizia de excludere a plasticului oxo-biodegradabil din noile propuneri UE ca urmare a rezistenţei guvernului Regatului Unit. „Plasticul oxo-biodegradabil nu este complet biodegradabil şi ar trebui interzis. Să nu uităm că responsabilitatea ultimă a măsurilor de curățenie le revine comunităţilor şi autorităţilor locale. 8% din pungile de plastic aruncate ajung în mare. Continuarea întrebuinţării pungilor de plastic care nu sunt 100% biodegradabile se va face pe socoteala mediului şi a resurselor autorităţilor locale.”