Trei zile de concurs, trei zile în care peste 80 de elevi din 30 de județe ale țării s-au întrecut pentru a obține un loc pe podium în Olimpiada Națională de Agricultură, organizată în acest an în Bacău, pe două domenii: Creșterea animalelor și Cultura plantelor. O competiție acerbă, de profil, la care s-au înscris cei mai buni elevi, calificați în această etapă, din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, municipiul București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Ilfov, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Vaslui și Vrancea, care au licee sau colegii tehnologice în care se studiază și aceste materii.
Alături de ei au fost și 31 de profesori însoțitori, iar Comisia Centrală care a asigurat desfăşurarea olimpiadei şi evaluarea participanţilor a fost formată din: preşedinte – prof. univ. dr. Ioan Viorel Raţi, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, preşedinte executiv – prof. Mircea Corlăţeanu, inspector şcolar pe discipline tehnice de la Inspectoratul Școlar Județean Neamţ, secretar – prof. Mihaela Ciuchi, inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, secretar ştiinţific – Irimia Gabriela de la Centrul Național de Evaluare și Examinare Bucureşti şi doi traducători pe ambele domenii ale olimpiadei din Bacău, pentru elevii care au solicitat subiecte în limba maternă (maghiară), respectiv prof. Constantinescu Herman de la Liceul Tehnologic „Apor Peter” Târgu Secuiesc, Covasna, şi Vizi Hajnalka de la Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imre” Sânmartin, Harghita.
Au fost, în Bacău, totodată, și 9 membri evaluatori pe domeniul Cultura plantelor şi 8 membri evaluatori pe Creşterea animalelor, de la diferite licee cu profil agricol din ţară (Argeş, Arad, Botoşani, Dolj, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Vaslui, Suceava, Hunedoara, Bihor etc).
Așa cum am prezentat și în edițiile anterioare ale Deșteptării, competiția a constat în două probe, care au avut 3 ore ca timp de desfășurare, respectiv: proba scrisă, care a avut loc marți, 23 aprilie, la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron”, și proba practică, desfășurată ieri, joi, 25 aprilie, la Liceul Tehnologic „Grigore Antipa”. Conform regulamentului de desfășurare a olimpiadei, au intrat la această probă doar candidații care au obținut peste 50 de puncte la proba scrisă (45 de concurenți, din cei peste 80). Pentru această probă practică, pe domeniul Creșterea animalelor, elevii au avut de recunoscut și de descris piese anatomice (organe, sistem osos etc) și preparate microscopice (celule și țesuturi, proveniența acestora), iar cei înscriși pe domeniul Cultura plantelor au avut de demonstrat cum se înființează o cultură de plante, cum se produc răsaduri, cum se îngrijesc plantele, de stabilit indici de calitate etc.
Subiecte complexe, pe o probă complexă
Mai concret, la clasa a XI-a, domeniul Creșterea animalelor, principalul subiect a fost administrarea de medicamente (pulberi, comprimate, soluții, suspensii) pe care orală și injectabilă la pasăre și de identificat și descris oasele neurocraniului de cal, iar la clasa a XII-a, același domeniu, precizarea cauzelor care produc bolile specifice perioadei de puerperium, dar și de completat o notă de intrare-recepție având la dispoziție o fractură, în condițiile în care adaosul comercial este de 30%.
La clasa a XI-a, domeniul Cultura plantelor, participanții au avut de determinat indicii de calitate ale semințelor folosite la semănat, iar la clasa a XII-a, pe același domeniu, producerea răsadurilor de specii legumicole – repicatul, cu un caz concret: în ferma pe care o dețineți urmează să însămânțați soia, pe o suprafață de 60 ha, cunoscând D=45bg/mp, MMB = 120g, P = 98%, G=850%, la care să se calculeze mai mulți indicatori specifici.
Pentru susținerea acestei probe, organizatorii au pus la dispoziția participanților schelete de animale, medicamente de uz veterinar, instrumentar folosit pentru intervenţii obstetricale la animale, instrumentar pentru administrarea medicamentelor (pentru proba Creșterea animalelor) și diverse seminţe, răsaduri, instrumente pentru determinarea temperaturii, texturii solului, pentru diferite lucrări de întreţinere (pentru proba Cultura plantelor).
Au îmbinat utilul cu plăcutul
În ziua dintre cele două probe, toți participanții în olimpiadă au mers miercuri, 24 aprilie, și într-o excursie organizată în Slănic Moldova, la Tg.Ocna și Borzești, unde au vizitat Salina, orașul stațiune și renumitele izvoare de ape carbonate, bicarbonate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale, descoperite încă din anul 1801, dar și Complexul Muzeal din Borzești, locul unde s-a născut și copilărit Ștefan cel Mare, care a ctitorit aici, împreună cu fiul său cel mare Alexandru, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494, singura biserică ridicată de altfel de marele domnitor, nu pentru a comemora o victorie, cum făcea de fiecare dată, ci în amintirea prietenului său Gheorghiță, omorât de tătari în acest loc.
„A fost asigurat și un program cultural, prin realizarea acestui scurt circuit al judeţului, organizatorii dorind astfel ca toţi participanţii să cunoască și câteva dintre punctele de atracţie turistică din judeţ”, ne-a explicat prof. Mihaela Ciuchi, inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. O excursie care a fost bine primită de toți oaspeții noștri, ce s-au întrecut în a face cât mai multe poze pentru a imortaliza aceste momente petrecute în județul Bacău.
Festivitatea de premiere
Olimpiada s-a încheiat tot joi, 25 aprilie, după ora 16.00, când a avut loc și festivitatea de premiere, care s-a organizat în amfiteatrul Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron”. În final s-au acordat trei premii, I, II și III, la fiecare nivel de clasă, dar și mențiuni ce au fost stabilite în funcție de numărul de participanți, după regulament. Bacăul a avut în această competiție patru elevi: trei pe Cultura plantelor și unul pe Creșterea animalelor. Aceștia sunt de la Parincea (doi), Sascut și Făget.
Marii câștigători sunt:
La Cultura plantelor:
Clasa a XI-a:
• Mădălina Tenie, Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci (Galați) – premiul I
• Estera Mititelu, Liceul Tehnologic Vladia (Vaslui) – premiul II
• Ionela Nițu, Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea (Călărași) – premiul III
• Alexandra Chifiriuc, Liceul „Demostene Botez” Trușești (Botoșani) – mențiune 1
• Gabriela Stanciu, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei (Iași) – mențiune 2
• Răzvan Deiciuc, Liceul Tehnologic Țarna Mare (Satu Mare) – mențiune 3
Clasa a XII-a:
• Paul Latu, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși (Vaslui) – premiul I
• Neculai Căpățână, Liceul Tehnologic „Gh. Ionescu Sisești” Valea Călugărească (Prahova) – premiul II
• Andreea Murgu, Liceul Tehnologic Vladia (Vaslui) – premiul III
• Iulian Cică, Liceul Tehnologic „G. J. Cancicov” Parincea (Bacău) – mențiune 1
• Dana Simion, Liceul Tehnologic Urziceni (Ilfov) – mențiune 2
• Roxana Botea, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „V. Adamachi” Iași – mențiune 3
La Creșterea animalelor:
Clasa a XI-a:
• Vasilica Lăzărescu, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei (Iași) – premiul I
Clasa a XII-a:
• Oana Vasiliu, Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci (Galați) – premiul I
• Antonia Apostol, Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei (Iași) – premiul II
• Anamaria Moise, C.A.I.A „Țara Bârsei” Prejmer (Brașov) – premiul III
• Marius Bibarț, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad – mențiune 1
• Raluca Cruceru, Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” Malu Mare (Dolj) – mențiune 2
Organizatorii principali ai etapei naționale pe această olimpiadă din Bacău au fost Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău, Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău, Liceul Tehnologic „G.J. Cancicov” Parincea și Liceul Tehnologic „J. M. Elias” Sascut. Primăria Municipiului Bacău și Consiliul Judeţean au sprijinit organizatorii pentru a intra în contact cu diferiţi agenţi economici şi persoane care au putut susține desfășurarea acestui eveniment educaţional din judeţul nostru. Cei mai importanţi sponsori au fost: S.C. Transport Public S.A. Bacău care a facilitat transportul gratuit al tuturor participanţilor în municipiul Bacău, pe durata desfăşurării olimpiadei, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, și Asociaţia pentru Dezvoltare Economică Locală Bucureşti.