A ajuns la final unul dintre cele mai importante proiecte realizate cu fonduri europene in municipiul Bacau. Este vorba despre proiectul intitulat „Creare si modernizare spatii verzi in municipiul Bacau”, prin care s-a dat un nou aspect tuturor spatiilor dintre blocurile aflate in zone cuprinse intre strada Letea, de-a lungul strazii Milcov, I.L.Caragiale, Vadul Bistritei, Mioritei, pâna la intersectia cu strada Energiei, la Podul Margineni. Practic, este vorba despre spatiile verzi adiacente „Centurii mici a Bacaului”, care include arterele modernizate de la Margineni pâna in Letea, in cadrul unui plan integrat de dezvoltare urbana.
„A fost un proiect usor la prima vedere, dar foarte greu de pregatit, fiindca a trebuit sa dovedim cu nu mai putin de 105 carti funciare statutul de terenuri publice pe care s-a intervenit. Initial, populatia a avut reactii negative, pentru ca au vazut ca le dispar cotetele si straturile dintre blocuri. Cele mai multe probleme au fost pe strada Mioritei. Insa, cu timpul, lumea s-a convins ca iese o treaba buna si atitudinea s-a schimbat, astfel ca s-a ajuns si la invidie din partea celor care nu erau inclusi in proiectul de modernizare. De aceea, cautam solutii de finantare pentru a extinde lucrarile”, a spus Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului Bacau.
Lucrarile au doi ani garantie si oricând apar probleme in acest termen, constructorul (Asociatia SC Gironap Prod SA Onesti – SC Energobit SA Cluj Napoca) le va remedia, dupa cum a mentionat Mihaela Ionesi, responsabilul de proiect.
„Le multumesc celor care ne-au ajutat, mai ales ca a iesit un lucru bun. Lucrarile vor fi monitorizate cinci ani, iar intretinerea a intrat in atributiunile Directiei de Servicii Publice”, a mai spus Ionesi. Despre rezistenta cetatenilor in fata schimbarilor a vorbit si Ilie Birzu, fostul primar interimar al orasului.
„Am sperat la mai mult sprijin din partea presedintilor de asociatii de proprietari, de la care am sperat ca le vor explica oamenilor ca starea spatiilor verzi se va imbunatati. Insa multi dintre ei nu si-au facut treaba. Conflictele dintre autoritati si cetateni au fost insa mediate si aplanate, astfel ca s-a ajuns la o atitudine pozitiva, mai ales când s-au vazut rezultatele proiectului”, a spus Ilie Birzu.
Proiectul, demarat acum doi ani si a carui valoare finala a fost de 6,8 milioane de lei, din care 5,07 milioane bani nerambursabili, a prevazut refacerea si modernizarea aleilor pietonale, a vegetatiei, iluminatului public si mobilierului urban.
Proiectele cu bani europeni, inca in grafic
Fostul primar interimar Ilie Birzu a declarat ca, in acest moment, nu exista riscul sa se piarda nici un ban din fondurile europene alocate pentru mai multe proiecte care se deruleaza acum in Bacau.
„Am primit aprobare de la forurile europene sa prelungim perioada de finantare, astfel ca termenele de executie actuale, chiar daca au fost prelungite, pot fi respectate. Oricum, receptia pentru strada Stefan cel Mare se va face probabil saptamâna aceasta, la fel si la strada Milcov si intreaga Centura mica a Bacaului.
Chiar voi propune ca, in weekenduri, sa inchidem circulatia in centrul orasului, daca tot avem o artera modernizata care permite devierea traficului in afara zonelor centrale”, a spus Birzu. De asemenea, a fost prelungit termenul de executie a lucrarilor pe insula de agrement, care ar trebui sa fie gata pâna la finele anului.
Insula va deveni accesibila pentru public insa abia din vara lui 2018, când se spera sa fie gata si decolmatarea lacului, lucrare facuta cu bani de la Statul român.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.