Europa se află astăzi la o răscruce periculoasă, ca un butoi cu pulbere ce așteaptă doar o scânteie pentru a detona. Crizele financiare, economice, migraționiste și, nu în ultimul rând, războiul din Ucraina au zguduit fundațiile Uniunii Europene, punând sub semnul întrebării nu doar stabilitatea economică, ci și cea socială și politică.
Sub presiunea unor provocări atât de mari, liderii europeni au ales, de multe ori, soluții situate la limita legii sau chiar dincolo de principiile democratice, subminând astfel coeziunea și încrederea cetățenilor.
Un exemplu elocvent al acestei situații îl reprezintă celebrul acord Mercosur, încheiat între Uniunea Europeană și blocul economic sud-american format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.
Acest acord comercial înlesnește importurile masive de produse agricole din America de Sud în Europa, precum carne de vită și soia, produse care sunt mult mai ieftine datorită unor standarde de producție mult mai scăzute. Deși are ca scop intensificarea schimburilor comerciale, acordul pune în pericol grav fermierii europeni, care se confruntă deja cu dificultăți din cauza concurenței neloiale a importurilor ucrainene.
Agricultura europeană, unul dintre pilonii identității și securității alimentare a continentului, este astfel sacrificată în numele unor interese economice mai mari.
Astfel, prin decizii care adesea par luate în defavoarea cetățenilor europeni, tensiunile sociale cresc alarmant.
Populația Europei, înfruntând costuri tot mai mari, insecuritate economică și pierderea încrederii în instituțiile care ar trebui să o protejeze, devine asemenea unei pulberi volatile, care așteaptă doar o scânteie pentru a exploda.
Protestele fermierilor din Germania, Franța sau Olanda sunt doar semnale timpurii ale nemulțumirii generalizate.
Dar protestele fermierilor sunt doar un aspect; numeroase probleme politice ce țin de criza electorală subminează și mai mult Europa.
În Franța, partidele care au pierdut alegerile au ajuns la putere, ceea ce a determinat recenta cădere a guvernului, amplificând haosul politic.
În Austria, partidul câștigător a fost ocolit, iar mandatul de a forma guvernul a fost oferit altor forțe politice, contrar voinței electoratului.
Situația devine și mai tulbure în Germania, unde, la alegerile din diferite landuri, au fost emise tot felul de „erate” prin care rezultatele electorale au fost ajustate artificial, scoțând din „pălărie” procente care au modificat rezultatele finale.
Și să nu vorbim de funie in casa spânzuratului…
Aceste evenimente nu fac decât să alimenteze un sentiment de frustrare și neîncredere în rândul populației, care percepe aceste manevre drept o negare a voinței populare. Și să nu vorbim de funie în casa spânzuratului, dar istoria ne arată că asemenea tensiuni, lăsate nesoluționate, pot avea consecințe imprevizibile.
O astfel de „explozie” socială, alimentată de frustrări economice și neînțelegeri politice, riscă să aibă consecințe devastatoare asupra unității europene și a stabilității regionale.