15 noiembrie 2024

Puiul de Agricola a împlinit 30 de ani

  • dar istoria Agricola Internațional a început în 1957, când la Bacău și-a început activitatea Avicola, companie care se ocupa de creșterea păsărilor și a animalelor

Grupul de firme Agricola, din Bacău, aniversează astăzi, 29 septembrie, 30 de ani de la înființare. Dar, celebrul „Pui de Agricola” și alte produse de sub brandul băcăuan au împlinit 65 de ani, pentru că Agricola Bacău este purtătoarea unei îndelungate și valoroase tradiții.



„Core-businessul nostru, producția de carne de pasăre – spune Grigore Horoi, președintele în exercițiu al Grupului – își are originile în anul 1957, când au fost înființate primele ferme în sistem gospodăresc. Dar, sunt informații că această industrie, în Bacău, a debutat încă din 1892. În 1992, însă, un grup de manageri băcăuani, coordonați de domnul Petru Plăcintă, au pus bazele societății Agricola Internațional, o companie mixtă româno-germană, cu participarea acționarului majoritar Moksel AG, din Germania, un operator important din industria cărnii”. Astăzi, Grupul Agricola are cinci companii, Agricola Internațional, Salbac, Europrod, Avicola Lumina Constanța și AICBAC”.

În 1957, Avicola Bacău și-a început activitatea ca societate independentă, iar în 1976 a fost înființată întreprinderea de industrializarea cărnii de porc (precursoarea societății Salbac de astăzi). Pe 2 septembrie 1992 a fost semnat actul de naștere al Agricola Internațional, iar în 2003 a fost lansat Brandul Agricola. Grupul a preluat, în 2008, societatea Lumina Constanța (producătoare de ouă de pasăre, condusă tot de un inginer băcăuan). Brandul Agricola a fost rebrenduit în 2012, iar în 2019 a fost unificat întreg portofoliul de produse sub aceeași imagine și a fost lansată campania „Cine mănâncă împreună rămâne împreună”. Evoluția Grupului Agricola continuă, însă.

Deviza companiei este, în prezent, „Agricola – Neam de gospodari”, iar efigia ei este o superbă cloșcă de aur cu puii, grup statuar expus în fața sediului central din Bacău.

Unul dintre produsele Agricola, „Salamul de Sibiu”, a devenit marcă protejată în Uniunea Europeană, cel de-al doilea produs românesc inclus în registrul celor care poartă mențiunea „Indicație Geografică Protejată”. Iar în 2016 Agricola a devenit furnizor al Casei Regale a României.

Istorie continuă 

Președintele Grupului Agricola a făcut pentru noi un succint excurs prin istoria companiei și a brandului Agricola Bacău. Iată principalele ei repere:

În anul 1965 a intrat în funcțiune „Complexul pentru producția de ouă de consum, cu o capacitate de 30.000 mp, cu baterii pe trei nivele, populate cu 520.000 de găini ouătoare. În 1970 a fost dat în funcțiune, în zona Brad (Berești-Bistrița), ferma cu 20 de hale la sol (8.500 mp) pentru găini de rasă grele și ușoare, import Canada. În anul 1974 a fost construit Complexul integrat pentru curci, iar în 1978 o fabrica de nutrețuri combinate. Agricola are și Abatorul amplasat în zona Gherăiești.

Anual, Avicola Bacău vinde mii de tone de carne de pasăre la intern și la export.

Primul corifeu al Agricola, Petru Plăcintă 

Agricola a devenit, în toți acești ani, un brand de succes, iar corifeii lui sunt trei personalități marcante – Petru Plăcintă, Gheorghe Antochi și Grigore Horoi, președinții care au condus destinele Grupului Agricola în cei 30 de ani.

Cu Petru Plăcintă și cu Gheorghe Antochi am vorbit din nou acum două zile.

Când l-am sunat, inginerul Petru Plăcintă era pe schele. La propriu, pentru că pasiunea de a construi i-a marcat întreaga viață. Nu puteam închega un dialog coerent, în aceste condiții, dar reputatul specialist ne-a promis o întrevedere în zilele următoare. Mi-am adus aminte, însă, de un supliment de opt pagini al ziarului Deșteptarea, de acum vreo opt ani, pe care l-am scris numai despre Petru Plăcintă. Acolo, Gheorghe Antochi spunea așa despre primul președinte al societății Agricola Internațional:

„A fost preocupat permanent de noutățile apărute în genetică, în nutriție, în tehnologie și a făcut numeroase stagii de perfecționare și vizite de documentare în țări cu avicultură dezvoltată, de unde s-a întors cu idei și soluții inovative care au asigurat creșterea continuă a productivității și eficienței economice. Dar inginerul Petru Plăcintă nu a fost numai un renumit și recunoscut specialist zootehnist. De-a lungul carierei sale a dovedit că este un foarte bun arhitect, un pasionat diriginte de șantier, care și-a condus nemijlocit numeroasele investiții și, între altele, a găsit argumente și resurse și pentru construcția, în 1984, a Grădiniței cu program săptămânal «Avicola», afiliată UNESCO”.

Domnul Petru Plăcintă ne-a făcut, totuși, acum, o declarație: „Agricola a fost opera mea de o viață!”

Părintele fericit al unui «Neam de gospodari»

Cu al doilea președinte al Agricola în succesiunea celor 30 de ani, domnul Gheorghe Antochi, am stat mai mult de vorbă: „Urmăresc cu sufletul la gură tot ce se întâmplă la Agricola, pentru că și pentru mine această companie a reprezentat o perioadă importantă din viața activă – ne-a spus Gheorghe Antochi. A fost o perioadă în care a trebuit să rezist vremurilor în schimbare și să dezvolt această unitate care s-a dovedit a fi un proiect valoros. De aceea, la toate realizările importante, la toate succesele pe care le-a obținut de-a lungul timpului m-am bucurat din tot sufletul, pentru că apreciez enorm colectivul de oameni, de specialiști de acolo. Și sunt foarte bucuros că reușesc, în ciuda tuturor dificultăților ivite de-a lungul timpului, să se facă din Agricola un brand atât de apreciat și în țară și în străinătate”.

Domnule președinte, cât timp ați dus sus steagul Agricola?

Am venit acolo după ce am plecat de la Ministerul Agriculturii și unde am fost, timp de doi ani, și la reprezentanța Agricola în București (1994-1996) Dar, din 1996, până în 2008, am fost vicepreședinte la Agricola, apoi președintele Consiliului de Administrație. Aceasta a reprezentat mult pe finalul meu de carieră, pentru că am avut șansa să lucrez cu parteneri valoroși ai industriei alimentare, precum cei de la compania germană Moksel AG. Iar ca realizare deosebită obținută atunci, în afară că am asigurat furaje, tehnologii, investiții, am reușit să achit integral obligațiile pe care Agricola le-a avut la AVAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) și să privatizez toate unitățile pe care Agricola le-a preluat în locație la înființare. Și poate cel mai important este că am reușit să fac din Agricola din nou o societate privată cu capital social majoritar românesc.

Sunteți mândru de acest brand…

Am statutul unui părinte fericit al unei familii care și-a văzut împlinite visurile, copiii crescând, așezați la casa lor și făcând performanță. Cum să nu te bucuri când vezi cât de apreciate sunt produsele Agricola în raport cu cele ale altor firme din grup.

Dețin, împreună cu alți colegi, majoritatea din capitalul social al Agricola. Am avut șansa să negociez cu acționarul majoritar german cesiunea acțiunilor pe care le avea, într-o perioadă în care la cererea lor expresă nu au acceptat să divizăm foarte mult acțiunile. Ei aveau o anumită impresie despre comportamentul și mentalitatea românilor și erau siguri că în situația cu mai mulți acționari începea scandalul cine să fie șef și unitatea se putea pierde”.

La Mulți Ani, Agricola Bacău! La Mulți Ani, prieteni!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014