Cea de-a saptea editie a Turneului Stradivarius – In the mood for Prokofiev – a ajuns la final. In periplul sau, renumitul violinist Alexandru Tomescu a pornit la drum alaturi de un partener de scena care a fost inclus în topul celor mai promitatori pianisti ai lumii – Eduard Kunz. Alaturi de acesta si de vioara Stradivarius Elder-Voicu, Alexandru Tomescu s-a bucurat de un succes extraordinar, materializat prin aplauze la scena deschisa în toate orasele Turneului, printre care si publicul bacauan.
Alexandru Tomescu a demonstrat în fiecare an ca muzica clasica poate umple cu usurinta salile de concert. A batut toate recordurile, de la repertorii tabu la numarul impresionant al publicului care îi asculta fiecare concert. În prezenta viorii Stradivarius spatiile se dilata, astfel încât intr-o sala de 1.000 de persoane ajung sa încapa 1.300. Cel putin asa s-a întâmplat în concertul final al Turneului National Stradivarius 2014, la Sala Radio, unde s-au vândut aproape 300 de bilete peste capacitatea salii, publicul stând pe scena si în picioare.
Ca element inedit, fiecare recital a avut în program, pe lângă creatiile lui Serghei Prokofiev, o partitura semnata de un tânar compozitor: Gabriel Gitan, elev al Colegiului “George Enescu” din Bucuresti, a fost norocosul câstigator al concursului de creatie propus de cei doi protagonisti ai Turneului Stradivarius.
Chiar daca programul ales nu a fost deloc unul facil – nici pentru muzicieni si nici pentru public – muzica lui Prokofiev i-a cucerit pe ascultatorii din cele 12 orase vizitate de Alexandru Tomescu si Eduard Kunz: Târgu Mures, Bistrita, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Hunedoara, Sibiu, Pitesti, Craiova, Bacau, Iasi si Bucuresti.
Un alt record este cel al generozitatii, pentru ca în fiecare editie a Turneului Alexandru Tomescu a încercat sa sprijine prin muzica sa diverse cauze sociale. Pentru al doilea an consecutiv, Turneul National Stradivarius a fost dedicat Fundatiei Hope and Homes for Children România, care lupta neîncetat de peste 15 ani împotriva abandonului copiilor având ca scop închiderea tuturor orfelinatelor de tip vechi din tara noastra. Desi structura Turneului a fost diferita fata de 2013, când concertele au avut loc în Biserici iar intrarea a fost libera, publicul a fost generos si în acest an, contribuind astfel la bucuria copiilor sprijiniti de HHC România.
În cifre, Turneul Stradivarius 2014 a însemnat: peste 3.000 km parcursi; 12 orase / 12 concerte primite cu entuziasm; 8.344 lei donati pentru copiii defavorizati; un public de peste 7.000 ascultatori; peste 250 de articole în media.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.