5 noiembrie 2024

Pubertatea – o stare normala pentru copii, o provocare pentru parinti

Ce este pubertatea? Este perioada din viata când trecem de la vârsta de copil la vârsta de adult. Aceasta perioada e marcata de transformari in plan fizic si psihic. Fiecare copil are propriul „ceas biologic” iar modificarile pubertatii se desfasoara pe o perioada de mai multi ani. Pentru fete, perioada pubertatii se intinde intre 9 – 16 ani, iar pentru baieti intre 10 – 18 ani.
Care sunt manifestarile pubertatii?

Modificarile in plan fizic sunt cele vizibile, la care fac fata cu succes atât copiii, cât si parintii: cresterea in inaltime, cresterea pilozitatii sub brat si in zonele intime (la baieti apare pilozitate si pe fata, piept si membre), transpiratia are miros intepator (igiena riguroasa nu se negociaza), tenul se acopera de acnee (cosuri), schimbarea vocii la baieti, cresterea sânilor la fete (care poate fi dureroasa, uneori), dezvoltarea organelor genitale, aparitia menstruatiei la fete si a polutiilor nocturne la baieti. Vorbiti deschis si cu tact copiilor despre aceste modificari, spuneti-le ca si dumneavoastra ati trecut prin aceasta perioada, ca e ceva normal si totul va fi bine. Nu amânati aceasta discutie cu copilul dumneavoastra, deoarece el va primi informatii din alte surse, neverificate si de mai putina incredere, care il pot deruta.



Tonul discutiei ar fi bine sa fie cald si prietenos pentru a-l ajuta pe copil sa comunice; daca folositi un ton prea serios sau dramatic, copilul se va speria si se va „inchide” in el. Manifestarile in plan psihic sunt cele care surprind copilul, dar mai ales parintii (care uita ca au fost copii). Labilitatea emotionala e pe primul loc – copilul e confuz, acum e vesel, iar peste un minut se intristeaza pentru un motiv minor, are impresia ca nu-l intelege nimeni, parintii sunt cicalitori, profesorii sunt agasanti, cel mai bun prieten e „strainul”, iar daca acesta fumeaza, consuma alcool sau droguri, inseamna ca e „cool” si aprinde scânteia teribilismului, specific vârstei. Copiii trec printr-o furtuna hormonala, isi afirma individualitatea, doresc sa fie independenti si intra in conflict cu parintii, profesorii, comunitatea. Este cea mai vulnerabila perioada din viata unui om, când o intâmplare sau persoana cu care interactioneaza copilul ii pot schimba viata – in bine sau in rau. Fiti alaturi de copilul dumneavoastra in aceasta perioada, mai mult ca niciodata. Televizorul, calculatorul, internetul, telefonia mobila, banii pe care-i dati copilului pentru a inlocui prezenta dumneavoastra vor realiza un singur lucru: vor indeparta copilul de familie si de scoala.

Cum ar fi bine sa se comporte parintii de adolescenti? In primul rând, constientizati ca e o perioada de mare responsabilitate pentru dumneavoastra si acum copilul poate fi usor „scapat din mâna”. In al doilea rând, comunicati cu adolescentul, in putinul timp liber pe care il aveti, spuneti-i ca intelegeti perioada dificila prin care trece si impreuna veti parcurge aceasta etapa. In al treilea rând, tineti stacheta ridicata atât sub aspect profesional, cât si comportamental, deoarece copiii vor creste si se vor maturiza in functie de aceste standarde; pe scurt fiti intelegatori cu ei, dar nu-i lasati sa creasca „ca o buruiana”. In al patrulea rând, supravegheati-i lecturile, programul de televizor si calculator si observati ce informatii il preocupa; incercati sa-i ghidati optiunile, nu sa le impuneti pe ale dumneavoastra. In cele din urma respectati-i intimitatea; nu uitati ca e un mic adult care are dreptul la intimitate.

Când ar trebui sa se alarmeze parintii de adolescenti? Semnele de alarma care alerteaza parintii si scoala sunt: scaderea dramatica in greutate sau, din contra, excesul ponderal acumulat rapid (poate fi vorba de o sarcina, la fete); absente nemotivate si prelungite de la scoala sau meditatii (tineti legatura saptamânal cu profesorii); scaderea randamentului scolar; schimbari subite si dese de personalitate; abordarea temei sinuciderii, la modul serios sau in gluma; consumul de alcool, droguri sau fumatul. Cereti ajutor specializat in cazul in care nu reusiti sa rezolvati problema de comun acord; nu amânati, timpul trece in defavoarea copilului dumneavoastra.
Când se termina aceasta perioada? Nu exista o vârsta exacta, dar sigur se va termina, treptat cum a inceput. In ziua in care veti privi tânarul/a din fata dumneavoastra linistit/a, independent/a si responsabil/a, uitati de pubertate si fiti un parinte fericit!

Dr. Ana Olinic, medic primar pediatru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri