Alegerile europarlamentare sunt tot mai aproape, iar partidele au inceput sa se agite stiind ca nu va fi usor in campanie. Cetatenii sunt prea putin interesati de politicile aprobate in Parlamentul European, desi legile si normele UE trebuie respectate si de comerciantul din Capitala, si de ciobanul din Cucuieti.
Bruxelles le pare, insa, departe românilor, motiv pentru care politicienilor le va fi greu sa-i scoata la vot. De obicei, europarlamentarele sunt un barometru care indica tendintele, inainte de prezidentiale. Prin urmare, rezultatul conteaza. Prima miscare a fost facuta PSD, care s-a aliat cu PC si UNPR, formând Uniunea Social-Democrata (USD). Denumirea – atât de apropiata de USL – ar putea sa-i pacaleasca pe unii cetateni „nemembri” de partid, dar cu simpatii liberale.
Partidele? „Fiecare cu trebile sale”
Intrebarea e daca cetatenii, cei care vor merge la urne pe 25 mai, vor mai sti ce reprezinta zecile de sigle din fata lor. Lista partidelor din România nu e scurta: PNL, PDL, PSD, PNTCD, PRM, UNPR, UDMR, PER, PV, PNG-CD, PP-DD, PFC, PNR, PMP, ACDR, PPPS, PAS, PSR, PCR etc. Am scapat, acum, de doua, PC si UNPR fiind inglobate in USD. Ponta a recunoscut ca alianta nu s-a realizat doar pentru europarlamentare, iar Antonescu, dorind sa para linistit, a precizat ca infiintarea USD „nu este nicio supriza”.
Primarii liberali afirma, insa, ca nu-i avantajeaza sa aiba in comuna un adversar atât de puternic si ca ar fi preferat varianta listei USL. „Ingrijorarea lor e un sentiment firesc având in vedere precedentul creat. E normal sa-si doreasca ca PNL sa ramâna la guvernare pentru ca au fost prea mult timp in Opozitie”, arata Viorica Marcu, deputat PNL, adaugând ca Guvernul Boc a stat „prea mult lipit de primarii PDL”, iar liberalii nu si-au putut ajuta comunitatile. Ieri, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca e bine ca PNL sa spuna din timp daca vrea sa iasa de la guvernare.
Multumiti par a fi politicienii din Opozitie, care critica aparitia USD, dar vor culege roadele acestui conflict. Gabriel Berca, unul dintre liderii PMP, afirma deschis ca „USD e primul pas spre ruperea USL, semnalul fiind dat de Ponta si Antonescu”, prin urmare „Partidul Miscarea Populara va avea un rol important in coagularea fortelor de centru-dreapta.” La care ar putea contribui, la un moment dat, si PNL.
[HIDEPOST]
„Nu m-as pronunta pâna când nu se voteaza in Parlament structura Guvernului, cu noii ministri. Daca lucrurile vor fi in regula, e clar ca dincolo de ceea ce doresc unii sau altii, USL se va mentine.”
Viorica Marcu, deputat PNL
„USD va avea drept efect bulversarea alegatorilor, fiind o miscare a lui Victor Ponta de a capacita electoratul PNL. E o batalie pe resurse, in detrimentul tarii, iar noi trebuie sa ne facem datoria de partid de opozitie.”
Gabriel Berca, lider PMP
„Este o alianta creata in interiorul USL pentru ca toate partidele sunt membre ale USL. O alianta creata pentru alegerile europarlamentare. Dupa alegeri, se poate discuta despre orice!”
Cosmin Necula, deputat PSD[/HIDEPOST]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.