15 noiembrie 2024

PROVOCARTE. Cărți, copii și bucurii în Parcul Cancicov

Duminică de poveste în Parcul Cancicov acolo unde un număr impresionat de copii, însoțiți de învățători, profesori și părinți au participat la cea de-a II-a ediție a proiectului „PROVOCARTE”. Elevii din 10 școli, coordonați de învățători și profesori au expus un kilometru de fișe de lectură, un record absolut comparat cu ediția de anul trecut atunci când s-au expus doar 220 de metri de fișe de lectură. Practic, copiii și-au expus fișele de lectură din cărțile citite în vacanță. Și mai important este faptul că în cadrul acestei ediții „PROVOCARTE” s-au donat cărți pentru elevii din mediul rural.

„Copiii din rural nu au acces la carte și atunci am gândit să aibă cartea în propria clasă. Să întindă mâna după carte, să nu devină cartea un lux. Sunt donații de carte ale profesorilor către profesori. Este un gest pe care îl facem pentru că într-o scrisoare metodică pe care am primit-o de la ISJ ni se recomandă să avem în fiecare clasă un colt cu cărți. Și nu este responsabilitatea cadrului didactic să resolve această problemă, așa că lansăm cu ocazia acestui eveniment o scrisoare deschisă către domnul ministru”, a declarat prof. Mirela Spiță, coordonator de proiect care ne-a prezentat și scrisoarea adresată ministrului educației:



„5 octombrie 2021

Domnule Ministru,

Inspectoratul Școlar Județean Bacău distribuie către școli documentul intitulat „Scrisoare metodică”, înregistrat cu nr. 8667/27.09.2021. Conținutul prezintă repere privind desfășurarea activității în anul școlar 2021-2022 în învățământul primar.

Pe lângă multe recomandări al căror scop este creșterea calității actului de instruire, Capitolul al IV-lea al documentului prevede recomandarea ca un cadru didactic să amenajeze în sala de clasa un spațiu pentru lectură, cu minibibliotecă utilizată pentru popularizare de carte și pentru facilitarea lecturii.

Deși nu poate cădea în sarcina cadrului didactic nicio achiziție de mijloace didactice, cu atât mai puțin achiziționarea de rafturi pentru bibliotecă, noi, 30 de profesori implicați în Proiectul educațional PROVOCARTE, am căutat soluții la probleme cauzate de lipsa dotărilor. Am inițiat demersuri pentru amenajarea unor minibiblioteci și am constatat că aceste costuri se ridică la suma de 1540 lei. Prin efort comun, cu o mobilizare generală și susținuți de o întreagă comunitate care a înțeles cât de importantă este lectura pentru educația și bună dezvoltare a copiilor, am reușit cu greu să dotăm 3 clase din mediul rural cu câte o minibibliotecă mobilă echipată fiecare cu câte 50 de cărți. Ne-am bucurat pentru cele 3 clase, deși ne sunt sufletele triste pentru că nu putem face asta pentru toate clasele… Sunt încă prea mulți copii, din prea multe școli pentru care cărțile sunt un lux… Pârghiile nu sunt la noi.

Însă dumneavoastră puteți face asta. Ca persoană învestită. Ca instituție. Ca om. Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă. Pentru noi toți, doar niște cărți, pentru copiii la care vor ajunge – ferestre pentru un orizont mai bun.

Considerăm că pârghiile sunt la dumneavoastră. Vă provocăm să ne fiți alături: un educator care ajută un alt educator, pentru ca toți elevii țară să beneficieze de cărți și de minibiblioteci, în vederea împlinii dezideratului ca fiecare copil din clasele primare să dispună de un fond de carte aflat la îndemână, chiar în sala lui de clasă.

Cu încredere că veți accepta PROVOCAR(T)EA și veți face demersuri așa încât ministerul să aloce fondurile necesare achiziționării pentru fiecare sală de clasă de minibiblioteci echipate cu cărți, semnăm noi,

echipa Proiectului educațional PROVOCARTE”

Pe lângă toate acestea a avut loc și o activitate de „bibliotecă vie” la care au luat parte 18 „cărți vii”, între cei care au acceptat această provocare fiind actori, pompieri, jandarmi, scriitori, bibliotecari, muzeografi, o mamă, un blogger, un mechanic și chiar un chef bucătar, cu toții explicând celor mici importanța cititului. În total au participat 32 de cadre didactice cu câte 20 de elevi, cei mai mulți însoțiți și de părinți. Aceste cifre vorbesc despre numărul impresionant de participanți ceea ce arată succesul acestui proiect, organizatorii privind cu încredere spre ediția următoare. La finalul evenimentului, actorii Teatrului Municipal Bacovia au oferit celor prezenți în Parcul Cancicov la această activitate o reprezentație ce a constat într-o piesă de teatru.

 

Din echipa de proiect coordonată de prof. Mirela Spiță de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” mai fac parte prof. Cristina Paisa Popa-Școala Gimnazială Nr. 10 Bacău, prof. Nicu Bujor –Școala Gimnazială „M. Sadoveanu” și prof. Mihaela Dinu – Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014