22 decembrie 2024

Provocări de scriere… la Provocarte!

  „Atelierele astea nu te fac scriitor. Nici cel mai mare scriitor din lume nu te poate face scriitor.” Acestea au fost cuvintele scriitorului Adrian Jicu în cadrul atelierului său de scriere creativă, de pe 5 octombrie 2023, ce s-a desfășurat ca parte integrantă a celei de-a IV-a ediții a fenomenului ”Provocarte” – festival de lectură, organizat chiar de Ziua Educației.

              Afirmațiile sale nu trebuie văzute ca fiind descurajatoare. Ba, dimpotrivă, ele dau speranța că, de fapt, puterea de scriitor se află doar înăuntrul nostru, iar activitățile de acest tip sunt lemnul pe care talentul propriu trebuie să-l aprindă. Talentul acela de copil, inocent și sincer în potențialul său, s-a regăsit în ziua aceea între cei patru pereți ai sălii de lectură a Bibliotecii Județene ”Costache Sturdza” Bacău. Elevi de clasele a șasea și a șaptea, veniți împreună cu doamnele lor profesoare, au umplut încăperea de foșnete nerăbdătoare și speranță.



              Fiind atelierul său, domnul Jicu a reușit, ca întotdeauna, să creeze, încă de la început, o atmosferă caldă și primitoare. Umorul și veselia nu au lipsit de la întâlnire, care s-a desfășurat ca un fel de dialog al generațiilor ce împărtășesc iubirea pentru lectură și, mai ales, pentru scris.

              „Ce înțelegeți voi prin scrierea creativă?”, ne-a fost adresată întrebarea de început. Eu m-am gândit imediat la toată literatura, toate poeziile din lume și lumi, scrise și nescrise de mine. Cineva a spus că este un „ceva” original, lucru care l-a determinat pe domnul Jicu să ne încurajeze, înainte de toate, în scrierile noastre să fim noi. „În zilele de astăzi, este foarte greu să fii original.” De ce? Fiindcă, în prezent, societatea încearcă să ne aducă pe toți la același nivel. Tocmai de aceea, evenimentele precum ”Provocarte” sunt șansa ideală de a ne „hrăni” artistul interior. „Nimeni nu ne dă originalitatea și creativitatea cu lingurița.

              După dialog, am continuat cu poezia – ne-au fost date două serii a câte patru cuvinte, fiecare pentru un catren. Prima a fost mai „serioasă”, conținând cuvintele: apus, nespus, visare, plecare, iar a doua ceva mai jucăușă: tandrețe, tristețe, tik tok, joc. Au fost citite multe versuri din perspective diferite, unele conținând o profunzime aparte în simplitatea lor, dar toate sincere și chiar amuzante.

A urmat, apoi, proza scurtă – un simplu exercițiu de creativitate, menit să scoată la iveală scriitorii din noi. Provocarea a fost să continuăm o frază în care un personaj își scotea câinele afară și ceva neașteptat urma să se întâmple… tot felul de scenarii au luat naștere. Imaginea copiilor scriindu-și gândurile pe foi, ridicându-și mâinile, dorind să fie ascultați, citindu-și cu mândrie creațiile… mi-a umplut inima de căldură.

Nu cred în stereotipul acesta că în generația noastră, că în generația mea, nu se mai citește, că nu ne mai preocupăm de cărți și literatură. Toată lumea prezentă la ”Provocarte”, de la cei care ne-au îndrumat, la fiecare copil care și-a expus fișele de lectură, creațiile, care a ascultat poveștile citite și încă mulți alții sunt dovada vie că nu este adevărat. Plăcerea și pasiunea pentru cărți, pentru lectură sunt tot acolo – o oază în care cresc mici plante verzi, ce se opun indiferenței care tinde să se aștearnă peste lume.

Eu consider că încă mai este speranță, că încă există suflete frumoase și creative. Vă îndemn să menținem vie dorința de cunoaștere și să ne alăturăm luptei pentru păstrarea valorilor cum știm mai bine: cu imaginația ca scut și stiloul ca sabie.

            Din echipa de organizare a proiectului ”Provocarte” fac parte profesorii Mirela Spiță (inițiatoare proiect), Nicu Bujor, Adriana Nica, Tatiana Dâlcu, Cornelia Dodan, Mihaela Dinu, Cristina Hodea, Tiberiu Plăcintă, Cristina Ivu, Geanina Spiriduș și Bogdan Matei. Partenerii ediției a IV-a ”Provocarte” au fost școli din județul Bacău, Biblioteca Județeană ”Costache Sturdza” Bacău, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu”, Teatrul Municipal ”Bacovia”, Serviciul Județean de Ambulanță Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, Palatul Copiilor Bacău, prin Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, și Primăria Municipiului Bacău. Au sprijinit evenimentul, în calitate de sponsori, BCR, Asociația ”ÎMI PASĂ”, Asociația ”EFIN”, Tipografia ”INIKO”, și Școala Romano-Americană

 

#InterviurileNewPress #InterviurilePRovocarte

Adrian Jicu: ”Lectura ne poate ajuta să vedem dincolo de pojghița asta subțire a lucrurilor”

              Daria-Andreea Apalane: De ce considerați că un proiect precum ”Provocarte” este important în dezvoltarea oamenilor și, în mod special, a copiilor?

              Adrian Jicu: E un fel de întrebare cu răspuns inclus până la un punct… Eu spun că e absolut necesar să creăm contexte în care copiii, adolescenții să-și poată manifesta, să-și poată pună în valoare creativitatea, originalitatea, spiritul critic… Noi trăim cu această prejudecată: că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt de nimic, n-ai ce să te faci cu ei, sunt pierduți, stau cu capul numai în telefon sau pe internet, în lumea virtuală, însă realitatea e un pic alta. Eu cred că ar trebui să fim un pic mai nuanțați când punem problema în felul ăsta și că ar trebui să îi încurajăm mai mult, să le punem în valoare aceste calități. Asta face acest proiect ”Provocarte”: încearcă să-i aducă pe copii mai aproape de carte. E un fel de invitație la lectură, e un fel de invitație la a se descoperi pe ei înșiși, de a încăpăta încredere în ei înșiși și așa mai departe.

            Daria-Andreea Apalane: De ce credeți că lectura este importantă pentru copii: Dar pentru dumneavoastră?

            Adrian Jicu: Aici trebuie să răspund în două etape. Sigur că, pentru cei tineri, lectura este formatoare, le poate influența, le poate schimba viețile, îi poate ajuta să devină… cineva. Sună a vorbă mare, dar lectura are această putere. Când ai, știu eu… paisprezece ani, nu înțelegi lucrul ăsta. Eu însumi, fiind copil, nu mi-am dat seama cât e de important să citesc sau poate că nu am citit suficient – motiv pentru care cred cu tărie că putem să compensăm uneori ceea ce realitatea nu ne oferă. Știți, există vorba aia care spune că ”trăim atâtea vieți câte cărți am citit”. Dincolo de asta, lectura ne poate deschide mintea, ne poate ajuta să vedem dincolo de aparență, dincolo de pojghița asta subțire a lucrurilor. De asta e foarte important să citim, nu doar în copilărie, ci la orice vârstă. Și acum trec la partea a doua a întrebării pentru că, cel puțin pentru mine, lectura a devenit un mod de viață. Eu nu pot trăi, nu mă imaginez în afara cărților, în absența cărților… Vorba cântecului: ‘fără cărți, viața e pustiu’.

Cronică & interviu: Daria-Andreea Apalane, clasa a IX-a, membră a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor, Bacău

Foto credits: Mara Lazăr, clasa a IX-a, membră a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor, Bacău

Prof. coordonator: Laura Huiban



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img