8 noiembrie 2024

Provocarea Eminescu

Poetul nepereche, luceafarul poeziei, fauritorul limbii literare, geniul tutelar al culturii românesti. Iata câteva dintre supranumele aduse marelui poet Mihai Eminescu de catre cei ce i-au citit opera si au ramas impresionati de puterea versului sau. G. Calinescu afirma despre acesta, în vol. „Viata lui Mihai Eminescu”, urmatoarele: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viata cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamântul românesc.

Ape vor seca în albie si peste locul îngroparii sale va rasari padure sau cetate si câte o stea va vesteji pe cer în departari, pâna când acest pamânt sa-si strânga toate sevele si sa le ridice în teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale”. Este oare important Mihai Eminescu pentru românii de pretutindeni?



„Bineînteles, este de datoria oricarui român sa-l cunoasca pe Eminescu si sa-l iubeasca”, spune profesorul de limba româna Calina Stroe, de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”. Având in vedere acest postulat, in perioada 12-16 ianuarie, Catedra de limba româna si Biblioteca „Cleopatra Tautu” au organizat in colegiul amintit proiectul anual „Saptamâna Eminescu”, pentru a aduce un omagiu ilustrului poet la 165 de ani de la nastere. Pe parcursul celor cinci zile, elevii au participat la activitati multiple, fiind totodata organizate expozitii tematice de carte si de ex-libris ingrijite de bibl. Ana Chiscop. Coordonati de profesori, tinerii au vizionat filme-documentar („Eminescu si culisele unui asasinat politic”; „O dragoste eterna – Mihai Eminescu si Veronica Micle”; „Eminescu, Veronica, Creanga”; „Mihai Eminescu – Viata si opera”), iar una dintre activitatile cele mai apreciate a fost un concurs-surpriza propus de prof.

Calina Stroe: „Joi, la statia radio, a fost un moment artistic la care au participat cinci elevi ce au recitat cele mai frumoase poeme de dragoste eminesciene. Intentionat, titlul poeziilor nu a fost mentionat, provocând astfel elevii sa recunoasca creatiile.” Apogeul manifestarilor a avut loc pe 15 ianuarie. Festivitatea a debutat cu audierea poeziei „Sara pe deal” recitata de scriitorul Mihail Sadoveanu, urmata de momente artistice tematice, de muzica (Teodora Irava – IX E si Alexandra Tudor – XI J) si poezie (Miruna Gazdaru – X D si Aldana Cazacu), coordonate de profesoarele Irina Negrea, Ramona Mocanu si Calina Stroe.

Cea mai ampla parte a intâlnirii a fost dedicata insa unor „prelectiuni” pe tema „Sansa si nesansa în biografia lui Eminescu”. Invitatii, prof. Elena Bostan, prof. Ioan-Ovidiu Stoica (fosti dascali ai colegiului) si prof. Liviu Chiscop au vorbit cu însufletire despre subiectul propus, stârnind interesul elevilor. Atât profesorii, cât si adolescentii s-au dovedit încântati de activitati: „Când vine vorba despre Eminescu, totul devine foarte usor. Cu sprijinul catedrei de limba româna, m-am gândit sa propun o tema care sa îi intereseze pe elevi. Mi se pare uimitor faptul ca nu am hotarât eu tema, ci, la cele trei propuneri: «Sansa si nesansa în biografia lui Eminescu»; «Sacrificat pe altarul dragostei de neam» si «Capodopere eminesciene într-o interpretare noua», am organizat un sondaj, iar elevii au optat pentru prima varianta”, ne-a marturisit bibl. Ana Chiscop. Prof. Calin Boamba, directorul colegiului, considera ca „proiectul si-a atins scopul, iar elevii vor aprofunda mai mult literatura româna, tocmai de aceea sprijinim initierea acestui tip de activitati prin care le trezim gustul pentru lectura”.

Laura Ionascu si Andreea Raducanu, clasa a X-a C




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014