22 ianuarie 2025

Provocarea de a-l iubi pe cel ce nu te iubeşte

Evanghelia propusă pentru această duminică (cf. Lc 6,27-38), mulți au numit-o „predica de pe câmpie”. După instituirea celor doisprezece, Isus a coborât cu discipolii săi unde o mulțime îl aștepta pentru a-l asculta și pentru a fi vindecați. În acest context Isus le face cunoacut apostolilor drumul milostivirii.

Iubiți pe dușmanii voștri, faceți bine celor care vă urăsc, binecuvântați pe cei care vă blestemă, rugați-vă pentru cei care vă defăimează (cf. Lc 6,27-28).



Sunt patru acțiuni care vor da formă, vor da trup și vor face tangibil drumul discipolului. Am putea spune că sunt patru etape ale drumului spre întruparea milostivirii: iubiți, faceți bine, binecuvântați și rugați-vă. Sunt patru acțiuni pe care cu ușurință le realizăm cu prietenii noștri, cu persoanele mai mult sau mai puțin apropiate.

Problema apare atunci când Isus ne prezintă destinatarii acestor acțiuni. Iubiți pe dușmanii voștri, faceți bine celor care vă urăsc, binecuvântați pe cei care vă blestemă, rugați-vă pentru cei care vă defăimează (cf. Lc 6,27-28).

Atunci când cel de lângă noi este dușmanul sau adversarul nostru, aceste gesturi nu vin într-un mod spontan. Atitudinea noastră firească pare a fi contrară, de a-i respinge, de a-i discredita, de a-i blestema. Dimpotrivă, cu privire la dușman, la cel care te urăște, te blestemă sau te defăimează, Isus ne spune: iubește-i, fă-i bine, binecuvântează-l și roagă-te pentru el.

Un exemplu deosebit de milostivire față de persoanele care ne vor răul ni l-a oferit marele sfânt Papa Ioan Paul al II-lea. Ne amintim de acel 13 mai 1981 când Ali Agca a atentat la viaţa pontifului. Ne-a uimit cruzimea acestui criminal, dar şi mai mult ne-a uimit papa. Vizitându-l mai apoi în celulă pe Ali Agca, i-a spus simplu: „Eu te iert!” Mişcătoare cuvinte, creştinească atitudine!

Iubindu-ne duşmanii, ne arătăm a fi cu adevărat copiii lui Dumnezeu. Să ne lăsăm iubiţi de Tatăl ceresc, pentru ca din această iubire să avem puterea de a fi milostivi cu cei care au o inimă împietrită. Răzbunarea provoacă o epidemie a duşmăniilor, pe când provocarea pe a-l iubi pe cel care nu ne iubeşte vindecă rănile inimii.

Pr. Leonard Farcaş Parohia Catolică „Sf. Nicolae” Bacău

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img