Consilierii județeni au aprobat în unanimitate, miercuri, 30 august, pentru Protopopiatul Onești, trecerea fără plată din domeniul public în domeniul privat a clădirilor în care funcționează deja instituția și a terenului pe care se află acestea. Imobilele sunt Centrul de Servicii Sociale „Alexandra” din Onești, „Modulul pentru copilul aflat în dificultate” și terenul în suprafață de 4.799 mp. Valoarea de inventar a imobilelor este de puțin peste șase milioane de lei. Inițiatorul proiectului de hotărâre a fost chiar președintele CJ, Valentin Ivancea. La ședința Consiliului Județean (CJ) a fost prezent și protopopul de Onești, Ioan Bârgăoanu.
Imobilele se află în domeniul public al Județului Bacău, conform unei Hotărâri Guvernamentale din anul 2001. Cererea de transmitere fără plată a imobilelor are ca scop necesitatea
continuării activităților administrative și social-filantropice pe care unitatea de cult le acordă în comunitate de peste cinci ani, repararea și modernizarea corpurilor de clădiri dezafectate, precum și amenajarea și împrejmuirea locației, prin accesarea de fonduri guvernamentale și europene.
O simplă vizită la sediul Protopopiatului poate arăta modul excepțional în care au fost reabilitate și organizate și până acum imobilele din administrare. Acestea erau, inițial, sediul așa-zisului Leagăn de copii din Onești, în care au fost consumate, de-a lungul multor ani, destule drame umane.
„Ceea ce faceți dumneavoastră acolo, părinte protopop – a spus Valentin Ivancea – este un act caritabil extrem de bine organizat. Sunt convins că proiectele pe care noi le vom mai dezvolta împreună vor avea succes pentru cei sărmani, să faceți acolo un adevărat loc de alinare”.
O succintă carte de vizită a Protoieriei Onești
În anul 1999, Prea Sfințitul Episcop Eftimie, împreună cu Permanența Episcopiei Romanului, au decis înființarea Protopopiatului de Onești, prin transferarea din orașul Târgu Ocna în municipiul de pe Trotuș. De la 1 martie 2016, protopop al Protoieriei Onești este părintele Ioan Bârgăoanu, de la Parohia Mănăstirea Cașin II. Iar Protopopiatul Onești, din punct de vedere administrativ teritorial, cuprinde 73 de parohii, 4 mănăstiri și 3 schituri.
În ultimii ani, acolo sunt aplicate proiecte unice de sprijin pentru cei aflați în nevoie, cel mai cunoscut fiind „Prânzul Ștefanian”, Oneștiul având ca patron spiritual și pe Sf. Voievod Ștefan ce Mare. Forma concretă a acestui proiect a fost denumită, sugestiv, Masa Bucuriei, peste 250 de oamenii, între care mulți copii, fiind hrăniți zilnic la Protopopiat. Dar, la sediul protoieriei sunt deja deschise cabinete medicale, o impresionantă bibliotecă și Capela „Sf. Ioan Teologul”.
Ioan Bârgăoanu: „Biserica ortodoxă are, prin sprijinul Consiliului Județean și prin noi, slujitorii ei, un sediu social care să o reprezinte. Altă dată, Leagănul de copii era o sperietoare pentru aceștia, dar astăzi copiii și tinerii sunt cu dragoste așteptați la noi. Am solicitat preluarea oficială a întregului patrimoniu pentru a reabilita integral acest loc. Vom colabora în continuare cu DGASPC în acest sens. Acum, pentru noi s-a scris cu litere și cu suflete de oameni adevărați un mare sprijin. Mulțumesc din suflet pentru ceea ce ați făcut astfel pentru Biserica Ortodoxă. Noi reprezentăm creștinii ortodocși, dar avem un parteneriat foarte buni și cu Biserica Romano-Catolică și cu bisericile confesionale din zonă, și îi ajutăm pe toți cei care ne bat la ușă. Promit că în doi ani veți vedea acolo schimbări foarte mari”.