Mai multe persoane din sectorul HORECA (hoteluri, restaurante, catering) au protestat, în aceasta dimineață la Prefectură față de măsura închiderii unităților de alimentație publică în municipiul Bacău, ca urmare a creșterii ratei persoanelor îmbolnăvite de COVID 19.
Luni, 29 septembrie, câteva zeci de patroni de restaurante, cafenele și baruri din Bacău s-au adunat, spontan, la intrarea în Prefectura Bacău, pentru a-și arăta nemulțumirea față de recenta decizie guvernanților de a închide, din nou, unitățile de alimentație publică din municipiu. Autoritățile au justificat măsura restricționării activității unităților HORECA prin creșterea ratei de îmbolnăvire a populației cu noul coronavirus.
Patronii din domeniu i-au acuzat pe guvernanți că decizia a fost luată fără a se ține seama de cifrele corecte privind populația din oraș. „S-a folosit o modalitate de calcul pe care numai ce care au votat decizia o cunosc. Nu se știe care populație se ia în calcul când se socotește acel indice de infectări Covid, astfel încât să se închidă tot domeniul HORECA. La Statistică este un anumit număr al populației înregistrate, la Evidența Populației, altul, și tot așa”, au arătat protestatarii.
„Este o discriminare”
Proprietarii de afaceri din domeniu atrag atenția asupra impactului dezastruos pe care l-ar avea menținerea unei astfel de decizii, în municipiul Bacău fiind angajate peste 500 de persoane care, acum, riscă să rămână fără un loc de muncă. „Nu s-a dovedit, din câte știu, faptul că HORECA reprezintă un risc, în sine, de se se îmbolnăvi populația de Covid. Dimpotrivă, știm cu toții că au fost focare în hypermarketuri, dar totul s-a rezumat la dezinfecție, dezinsecție, magazinul funcționând încă de a doua zi. Este o discriminare, iar în Bacău, cred că suntem singurul municipiu reședință de județ unde s-a impus această decizie, de a se închide totul”, spun oamenii de afaceri din HORECA.
În plus, patronii de restaurante arată spre investițiile de milioane care au fost făcute până acum și care riscă să se ducă pe apa Sâmbetei. „De ce se restricționează activitatea doar la nivelul restaurantelor, și nu se ia această măsură și în cazul marilor retaileri, unde, într-adevăr, au fost focare de Covid. Sau la nivelul deținătorilor de săli de jocuri de noroc, chiar și al bisericilor, unde știm cu toții cum stă lumea de distanțată. Sau, de ce ieri (duminică n.r.), s-a ermis ca lumea să mergă la vot, iar astăzi noi suntem închiși? Pentru că prezența la vot, într-o încăpere mică, a fost mult mai mare decât i se permite unui restaurant care servește a la carte. Ori stăm acasă toți – cei care merg la biserică, cei care joacă păcănele, împreună cu noi, și declarăm stare de urgență, ori muncim toți, în condiții restrictive”, strigă patronii de restaurante. Mai mult, protestatarii susțin că le este imposibil să respecte regula menținerii la muncă a tuturor angajaților până la finalul anului, în schimbul primirii sprijinului de acordat pentru plata angajaților trimiși în șomaj tehnic, la începutul pandemiei.
„Eu vreau să vă ajut, veniți cu propuneri”
O delegație a nemulțumiților a fost primită de prefectul Sorin Ailenei, căruia i-au expus toate neajunsurile cu care se confruntă cei din domeniu, solicitându-i, totodată, o soluție pentru a se ieși din acest impas întregul domeniu. „Am un teanc de acte normative pe care trebuie să le respect. Vă înțeleg frustrarea, dar nu am cum să negociez cu dumneavoastră un act normativ. Noi am luat în calcul populația existentă în Bacău la 1 iulie 2019, respectiv 197.222 de persoane, ca să vă ajutăm, cumva. Dacă s-ar fi calculat la nivelul de 140.000 de locuitori, la un număr de 408 cazuri de îmbolnăviri înregistrate în ultimele 14 zile, atunci indicele ar fi fost mai mare de 2,07. Eu vreau să vă ajut, veniți dumneavoastră cu propuneri”, a declarat prefectul Ailenei.
Patronii de restaurante au cerut să se facă o derogare de la prevederile hotărârii, astfel încât unitățile să poată funcționa cât de cât. Într-un final, părțile au convenit să fie reduse orele de program ale unităților HORECA, și nu închise de tot, respectându-se astfel prevedrea potrivit căreia „activitățile restaurantelor să fie restricționate”. Protestatarii susțin că, dacă nu le va fi deblocată activitatea, în zilele următoare, sunt deciși să iasă în stradă, cu tot cu sutele de angajați pe care-i au, pentru a-și striga public năduful. Totodată, nu exclud ca, foarte curând, să se ajungă la o grevă fiscală, „prima decizie și cea mai de efect pe care ar fi trebui să o luăm”. „Avem de gând chiar să ajungem în instanță, în conteciosul administrativ, în scopul anulării acestei hotărâri”, au încheiat nemulțumiții din domeniul HORECA.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.