Patronatele din industria ospitalității strâng rândurile și încep să protesteze împotriva recentelor decizii ale Guvernului, cu risc de a produce efecte grave asupra întregii industrii. Firmele din domeniu sunt nemulțumite de măsura sistării acordării tichetelor de vacanță, acuzând, totodată, reducerea despăgubirilor promise anul trecut, pe fondul pandemiei.
Astfel, începând de marți, 16 februarie, operatorii din turism, alături de patronii de hoteluri și restaurante, au demarat un protest comun, la nivelul întregii țări, întrerupând activitatea timp de o jumătate de oră, ca un mesaj public pentru autorități.
„Este un protest pașnic, mai mult online, pe paginile patronatelor noastre, împreună cu HoReCa, în interiorul Alianței pentru Turism, dar și în fața agențiilor de turism. Inițial, am dorit să facem o mișcare de protest mai amplă, la nivel național, dar pentru că sunt restricții legate de Covid – 19, care impun prezența a maximum 100 de persoane, am convenit să manifestăm doar la sediile noastre și pe internet”, a precizat Dumitru Nănescu, proprietarul unei agenții de turism din Bacău și, totodată, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), pe Regiunea Nord-Est.
Au subscris protestului Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), împreună cu Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET). În principal, protestatarii sunt nemulțumiți de decizia guvernanților de a anula voucherele de vacanță, pentru acest an, dar și de sincopele în achitarea despăgubirilor promise anul trecut, în contextul restricţiilor impuse de pandemie.
„Ne-au lăsat în beznă!”
Patronatele din turism se arată dezamăgite față de „promisiunile Guvernului care ne-au dat speranța, dar ne-au lăsat în beznă!”. Reprezentanții firmelor din domeniu acuză Guvernul că „ia măsuri cu impact major și direct asupra industriei ospitalității, fără un dialog cu structurile reprezentative”, criticând lipsa unui dialog pentru fonduri din Planul Național de Redresare (PNRR).
Potrivit patronatelor din turism, voucherele de vacanță au o importanță vitală pentru acest domeniu, contribuind esențial atât pentru stimularea angajaților, cât și pentru dezvoltarea turismului intern.
„Voucherele de vacanță reprezintă un instrument de politică publică, care a demonstrat, în cursul implementării acestuia, impactul pozitiv asupra industriei turistice în România, cu efecte catalizatoare extraordinare asupra pieței muncii și a serviciilor din acest domeniu de activitate. Multe țări din Europa urmează modelul voucherelor de vacanță din România, pentru a oferi sprijin industriei ospitalității, în vederea recuperării din criza provocată de pandemia de SARS-COV-2”, subliniază reprezentanții ANAT.
Potrivit acestora, fiecare leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei directionați pentru vouchere de vacanță, se creează și se menține un loc de muncă. Or, eliminarea voucherelor ar putea determina – în opinia patronatelor din domeniu – ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la „turismul la negru”, cu efecte negative asupra încasărilor la bugetul de stat. Protestele vor continua pe termen nelimitat, până la rezolvarea nemulțumirilor, patronatele amenințând, inclusiv, cu procese în justiție.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.