22 decembrie 2024

„Protectia Copilului” se descentralizeaza!

Autoritatile rurale devin responsabile

DGASPC Bacau a finalizat un proiect in valoare de 12 miliarde de lei vechi, sustinut din fonduri europene. Conform bilantului prezentat la conferinta de inchidere, câstigul cel mai important pentru judetul Bacau este acreditarea a 11 servicii sociale din mediul rural.



Proiectul "Autoritati responsabile, comunitati implicate" derulat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau s-a derulat timp de un an si a fost sustinut din fondurile structurale dedicate imbunatatirii serviciilor publice. Dupa DGASPC Constanta, este a doua directie din tara care a obtinut finantare. Conferinta de inchidere a avut loc la Universitatea "G. Bacovia" si s-a bucurat de participarea reprezentantilor CJ Bacau, ai consiliilor locale si ai unor ONG-uri. Reprezentatii DGASPC au prezentat, in fata invitatilor, obiectivele proiectului, dar si rezultatele obtinute in cele 12 luni de implementare. "Costurile acestui proiect s-au ridicat la 12 miliarde de lei vechi, 98 la suta din suma fiind acoperita din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative si 2 la suta, din bugetul CJ", arata Sorin Brasoveanu, director general al DGASPC. Proiectul "Autoritati responsabile! Comunitati implicate" a vizat, in primul rând, imbunatatirea eficientei serviciilor sociale. Pentru asta e nevoie de o buna colaborare intre directie si autoritatile locale, de oameni bine pregatiti si de compartimente bine organizate. "Chiar daca legea prevedea obligativitatea acreditarii serviciilor sociale, pâna anul trecut aveam doar 16 unitati administrativ-teritoariale din cele 93, câte sunt in judet, care aveau asa ceva. Gratie eforturilor acestei echipe mixte, acum, la final de proiect, sunt inca 11", declara Sorin Brasoveanu.

Trebuie sa atraga fonduri!

Comunele care au "Serviciu Public de Asistenta Sociala" acreditat de Ministerul Muncii sunt Filipesti, Balcani, Beresti Tazlau, Bogdanesti, Casin, Gaiceana, Orbeni, Valea Seaca, Rachitoasa, Racova si Zemes. Dar nu e suficient sa infiintezi servicii sociale, "e la fel de important sa le asiguri sustenabilitatea, afirma Andreia Cernat, manager de proiect. Ele trebuie sa existe, sa atraga fonduri, sa se dezvolte, sa creeze noi servicii, poate de «primiri urgente» sau alte tipuri de servicii necesare comunitatilor rurale". In acest scop, angajatii a 30 de primarii au invatat sa scrie proiecte si sa acceseze programe europene. "E primul pas spre descentralizarea reala a sistemului de asistenta sociala si protectia copilului", sustine managerul de proiect, adaugând ca sistemul era descentralizat pâna acum doar pe hârtie. "Cazurile trebuie rezolvate acolo, la nivel local", afirma Andreia Cernat. De obicei, referentul din comuna descopera ca are un caz doar atunci când un minor a fost deja abandonat sau abuzat. Atunci pune mâna pe telefon si anunta DGASPC: "Veniti si luati copilul!" Despre prevenire, despre faptul ca ar fi trebuit sa stie ca tatal e agresiv si mama fuge de acasa, nu a auzit. Echipa DGASPC Bacau si managerul de proiect spera ca, in cele 11 comune, lucrurile se vor schimba radical.
Silvia Patrascanu

Mii de locuitori vor beneficia de SPAS

Beneficiarii directi ai proiectul sunt asistentii sociali din cele 30 de primarii si 25 de specialisti din cadrul directiei, nivelul 1 si 2 de management, care au absolvit cursurile. Beneficiari indirecti sunt aproximativ 2500 de actori locali si membri ai comunitatii: medici de familie, profesori, invatatori, preoti, oameni de afaceri, reprezentanti ai unor ONG-uri. Pe termen lung, vor avea de câstigat toti locuitorii comunelor care au, de astazi, "Serviciu Public de Asistenta Sociala" (SPAS) acreditat si cu angajati bine pregatiti.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img