Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău a încheiat un parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin care va atrage fonduri europene destinate a îmbunătăți calitatea vieții minorilor părăsiți sau separați de părinți.
Proiectul care a câștigat finanțare se numește „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” și a fost depus în cadrul Programului Operațional Capital Uman, pe apelul „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”.
La nivel național, proiectul prevede că vor fi formați toți cei 11.000 de asistenți maternali aflați în activitate și peste 4.000 de asistenți care urmează a fi angajați în perioada derulării proiectului.
Finanțare nerambursabilă: 85 la sută
Din cei 4.000 de noi asistenți maternali, 2.000 vor lucra în mediul rural. „La nivelul DGASPC Bacău, grupul țintă este format din 390 de asistenți maternali activi, precum și din 105 asistenți maternali care vor fi angajați pe perioada de implementare a proiectului”, arată Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean.
Valoarea totală a proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” este de 2.657.162.612 de lei, din care 2.243.584.251 de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă.
Bugetul alocat DGASPC Bacău va fi de 74.588.059 de lei, din care suma nerambursabilă va reprezenta 84,44 la sută, adică 62.978.680 de lei. Guvernul va acoperi 13,56 la sută din costuri (10.117.609 de lei), iar CJ Bacău, 2 la sută (1.491.769 de lei).
Din acești bani vor fi plătiți asistenții maternali profesioniști (AMP) angajați începând cu 2019, dar și identificarea, recrutarea și formarea profesională a potențialilor AMP până în 2023. O veste foarte bună pentru DGASPC Bacău este că din banii alocați de UE vor fi acoperite și cheltuielile aferente remunerației asistenților maternali existenți în sistem din 2014 până în 2018, situație valabilă doar pentru județele în care au fost înființate astfel de servicii alternative.
Serviciile de prevenire, insuficiente!
DGASPC Bacău este printre pionieri în dezvoltarea „Rețelei de asistenți maternali”, așadar are pentru ce să primească bani. E vorba despre 38 de milioane de lei consumați de CJ Bacău cu plata salariilor AMP în cinci ani, sumă care va fi recuperată prin programul european.
Așa cum arată și numele programului, se dorește ca minorii abandonați, abuzați sau neglijați de părinții biologici să nu mai fie ocrotiți și crescuți în centre de plasament, ci în familii de asistenți maternali.
Pe lângă creșterea numărului de angajați, se urmărește creșterea calității serviciilor de asistență socială prin introducerea de instrumente și îmbunătățirea competențelor profesioniștilor din sistem. Astfel, TEAM-UP mai cuprinde realizarea de proceduri, organizarea de cursuri, seminarii de instruire și crearea unei platforme digitale.
„Nevoia acestui proiect a pornit de la necesitatea asigurării sustenabilității închiderii centrelor de plasament prin dezvoltarea capacității comunității de a sprijini familiile în creșterea și îngrijirea copiilor, astfel încât separarea copiilor de familie să fie prevenită, iar numărul copiilor care intră în sistemul instituțional să se reducă, în condițiile în care serviciile destinate prevenirii separării copilului de familie sunt insuficient dezvoltate, sub 1.000, adică nici măcar unul pe comunitate.” – Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.