În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Bacău, pe ordinea de zi a fost inclus un proiect ambițios ce vizează reabilitarea și modernizarea Ansamblului Hotel Central și a Teatrului Bacovia. Deși au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în faza DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție), procedurile de expropriere pentru Hotelul Central, un monument istoric aflat în degradare, rămân controversate și nefinalizate.
Demararea exproprierii unui monument istoric este reglementată de Legea 255/2010 și Legea 422/2001, însă Primăria Bacău nu are atribuțiile necesare pentru a iniția acest proces. „Conform legii, Primăria Bacău nu poate expropria monumente istorice în vederea salvării acestora de la degradare. Această responsabilitate îi revine Consiliului Județean,” a explicat Edward Ghigea, reprezentantul SC Central Inn SRL, proprietarul Hotelului Central.
Un alt obstacol major îl constituie lipsa unui Studiu de Fezabilitate, un document esențial pentru aprobarea exproprierii. „Primăria Bacău nu deține un studiu de fezabilitate pentru exproprierea Hotelului Central, iar fără acest document, orice demers în această direcție este ilegal și nefundamentat,” a continuat Ghigea.
În realitate, în cadrul ședinței Consiliului Local s-au aprobat doar indicatorii tehnico-economici, ceea ce a dus la alocarea a peste jumătate de milion de lei pentru firmele de consultanță implicate. Această decizie nu garantează însă reabilitarea efectivă a monumentului.
Ghigea a adus în discuție și dificultățile legate de accesarea fondurilor europene pentru restaurarea Hotelului Central. „Am depus mai multe solicitări de asociere cu Primăria Bacău pentru a putea accesa fonduri europene, dar primarul nu agreează această soluție. În viziunea sa, Primăria ar trebui să exproprieze clădirea înainte de a încerca să atragă fonduri,” a declarat el. „Este o abordare care nu doar că blochează proiectul, dar pune în pericol viitorul acestui monument istoric.”
Ghigea a subliniat că reabilitarea Ansamblului Hotel Central și a Teatrului Bacovia nu va putea avea loc decât atunci când primarul va accepta asocierea propusă de proprietarii actuali, un demers condiționat și de avizul Direcției Județene pentru Cultură. „Suntem deschiși la colaborare și suntem convinși că aceasta este singura cale prin care putem salva acest monument. Din păcate, refuzul de a colabora ne pune pe toți într-o situație dificilă,” a concluzionat Ghigea.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.