8 noiembrie 2024

Proprietari pe curtea Spitalului Judetean

Pe Calea Marasesti, unde se afla acum Spitalul Judetean de Urgenta (SJU), erau case si gradini pe vremuri. Trei bacauani, Adrian Cichi, Gheorghe Bighescu si Vasile Nitescu Barba Neagra, s-au luptat 17 ani ca sa-si recupereze terenurile de pe care au fost indepartati fortat.

Proprietatile, perpendiculare pe Calea Marasesti, sunt taiate la mijloc de gardul spitalului: jumatate sunt in curtea SJU, pe domeniul judetului, jumatate intre gardul SJU si strada, pe domeniul municipiului. CJ Bacau le-a restituit terenurile, Primaria Bacau, nu, motivând ca sunt “spatii verzi”, desi initial fusesera “curti constructii”. Astfel, municipalitatea i-a lipsit si de drumul de acces la partea retrocedata de CJ.



Oamenii au platit impozitele timp de sapte ani, “impozite care nu sunt deloc mici in zona A”, arata Adrian Cichi, iar SJU a folosit terenul ca spatiu verde. “Avem niste insule de teren la care nu putem ajunge”, a explicat Cichi. Proprietarii au solicitat ca CJ Bacau sa cumpere terenul, chiar daca pentru ei nu este convenabil din cauza ca din 2007 preturile au scazut foarte mult. La ultima sedinta, consilierii au fost informati cu privire la aceasta solicitare.

Vasile Cautis, PSD, a propus infiintarea unei comisii care sa analizeze daca e oportun sau nu sa fie cumparat/inchiriat terenul. Mariana Popa, avocatul petitionarilor, a afirmat ca infiintarea unei comisii nu va face decât sa lungeasca boala. “Toate cele 3 terenuri au ca vecin pe 3 laturi CJ Bacau si pe o latura CL Bacau, dar nu au drum de acces. Va rog sa vedeti cât era valoarea terenului in 2007. Acum a scazut foarte mult si nici macar nu suntem in situatia de a-l putea valorifica”, a mai spus avocatul.

E nevoie de spatii verzi?

Carmen Mârtz, PNL, nu a fost de acord nici cu infiintarea unei comisii, nici cu preluarea loturilor, afirmând ca CJ si SJU Bacau nu au nevoie de acele terenuri. “Când ne-au expropriat, aveau nevoie?” au intrebat petitionarii. De altfel, Cichi, Bighescu si Nitescu au detinut suprafete mult mai mari, dar restituirea a fost posibila doar pe terenul liber, fara constructii. “S-a facut caz intotdeauna ca Spitalul Judetean are nevoie de spatii verzi”, le-a amintit Silviu Bondor, PDL, adaugând ca e necesara o evaluare atenta a situatiei.

“Am sustinut si in comisie sa acceptam oferta cât proprietarii mai sunt in viata. Nu putem amâna de la un mandat la altul”, a intervenit Constantin Marcu, PNL. “Sa gândim si in perspectiva. Amintiti-va cât ne-am zbatut ca sa gasim un teren pentru Spitalul Municipal. Aceste terenuri nu pot fi valorificate decât de SJU”, a mai precizat Marcu. “Intr-adevar, trebuie sa vedem lucrurile si in perspectiva, pentru momentul in care Spitalul Municipal va fi gata. Terenuri mai sunt in curtea Liceului Pedagogic si in Parcul Cancicov, altele nu mai sunt”, a declarat Dragos Benea.

Petru Enasoae a propus sa se infiinteze o comisie care sa elaboreze un document si sa prezinte documentul in CJ. “Noi putem sa respingem solicitarea acestor oameni, iar peste zece ani sa-i cautam pe mostenitori”, a mai spus Dragos Benea.

Si Adrian Popa, directorul SJU, a fost de parere ca trebuie infiintata o comisie. De acord, a spus Vasile Cautis, dar “una dintre piesele de baza pentru comisie va fi raportul de necesitate al SJU.”

“Sunteti datori, v-am ales!”

Proprietarii nu au fost multumiti de amânarea raspunsului. “Am sa vorbesc cu mama mea, care are 95 de ani, sa aranjeze cu Dumnezeu sa o mai tina in viata pâna când se hotarasc domnii consilieri,” a spus Adrian Cichi, suparat. A vorbit si Gh. Bighescu, 75 de ani, despre felul in care li se face dreptate. “Eu sunt un om simplu. Va rog doar sa va puneti in situatia mea: de luat s-a luat pamântul, a fost o gospodarie serioasa, era bun atunci, iar acum nu mai este bun”, a spus Bighescu, adaugând ca tatal sau, socat de vestea ca ii va fi demolata casa, a cazut jos si a murit.

“De 25 de ani ne luptam pentru acest pamânt. Va rog foarte mult sa va puneti in situatia noastra, sunteti datori sa o faceti, v-am ales”, i-a implorat Gh. Bighescu. De partea lor a fost Dumitru Braneanu: “E foarte clar ca acesti oameni nu vor putea vinde nimanui acolo si ca nimeni nu va putea construi nimic, niciodata, in curtea spitalului. Nu e vina lor ca spitalul s-a construit pe proprietatea lor.”

Carmen Mârtz a ramas “la parerea initiala”: nu trebuia sa li se reconstituie dreptul de proprietate acolo. Pentru petenti, lucrurile sunt simple: au acceptat pe vechiul amplasament, si nu la granita cu Sarata sau Buhoci deoarece acolo fusese casa lor, gradina lor si pentru ca nu aveau de unde sa stie ca Primaria Bacau le va refuza restituirea terenului si accesul spre SJU.

In final, s-a decis ca fiecare partid sa nominalizeze un membru in viitoarea comisie, iar aceasta sa vina cu un punct de vedere pâna pe 20 februarie, când va avea loc viitoarea sedinta.

Comisia care va analiza oportunitatea achizitionarii loturilor din curtea SJU Bacau este formata din Ana Marchis, PSD, Costica Marcu, PNL, Petrica Mihaila, PDL, Vasile Isvoran, UNPR, Vasile Humulescu, PC.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014