30 octombrie 2024
ActualitateProiectul legii pensiilor speciale, în continuă schimbare

Proiectul legii pensiilor speciale, în continuă schimbare

Pe ultima sută de metri, guvernanții au mai modificat o dată proiectul legii pensiilor speciale. Astfel, cea mai recentă variantă a legii prevede impozitarea pensiilor speciale cu 15 la sută, pentru partea care depășește salariul mediu net pe economie. Până acum, proiectul prevedea impozitarea cu 30 la sută a sumei ce trece de salariul mediu brut.

Într-un interviu acordat unui post de radio, Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că legea va fi adoptată în Parlament, mai mult ca sigur, până la 1 iulie. Mai devreme ori mai târziu, actul normativ va fi votat, pentru că, în caz contrar, România ar putea pierde miliarde de euro din fondurile europene.



După intrarea în vigoare a noii legi, în mod cert, recalcularea și impozitarea pensiilor speciale, în conformitate cu noile prevederi legale, vor avea drept consecință scăderea efectivă a veniturilor persoanelor vizate, mai ales ale magistraților. Și aceasta deoarece, după recalculare, nicio pensie de serviciu (specifică magistraților) nu va fi mai mare decât venitul net din perioada de activitate.

În plus, se va interzice cumulul mai multor pensii speciale (de exemplu, una de judecător și alta de parlamentar). Prin urmare, persoanele care beneficiază de două sau mai multe pensii speciale vor trebui să opteze pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii.

Noul proiect mai prevede că pensiile de serviciu pentru magistrați nu se vor mai majora în funcție de indemnizația de încadrare brută lunară, ci se vor actualiza din oficiu cu rata medie anuală a inflației, indicator cunoscut la 1 ianuarie în fiecare an. Totodată, procentul de calcul al pensiei speciale va fi ajustat de la 80 la sută la 65 la sută în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații.

Apoi, nu se va mai lua în calcul doar ultima lună de activitate, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistrați, din ultimii 10 ani. În sistemul militar perioada va crește de la 6 luni la 12 luni din ultimii cinci ani. Și vârsta de acces la pensia specială, precum și vechimea în serviciu vor fi majorate. Astfel, vechimea în specialitate va crește la minimum 15 ani, iar pentru sistemul de justiție, la 25 ani, fără perioade asimilate.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_img