Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a implementat proiectul CNFIS-FDI-2023-F-0088 „Acces la educație și viață de calitate: incluziunea socială a tinerilor din medii defavorizate” (INCLUSIVE-UBc), în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu, Liceul „Jacques M. Elias” din Sascut, Liceul „Carol I” din Bicaz și Liceul „Gheorghe Ruset Roznovanu” din Roznov. Scopul proiectului a fost creșterea incluziunii sociale a elevilor și studenților proveniți din medii defavorizate sau aflați în situații de risc, prin activități de promovare a ofertei educaționale și consiliere, în vederea facilitării incluziuni școlare și sociale a acestora.
„Proiectul INCLUSIVE-UBc a realizat o serie de activități care să susțină ideea de „universitate incluzivă”, precum și acțiuni suport, prin utilizarea strategiilor de consiliere și motivare a elevilor și studenților care provin din medii defavorizate. Au făcut parte din grupul-țintă 120 de elevi și 190 de studenți, care au beneficiat de activități de consiliere, orientare în carieră și au fost implicați în activitățile de promovare a ofertei educaționale. 10 dintre cei mai dedicați studenți în activitățile de PR au obținut titulatura de „Amabsador UBc” și au obținut o bursă în valoare de 2.000 de lei. De asemenea, am reușit să realizăm un clip de promovare a ofertei educaționale adresat elevilor, prin implicarea studenților care au transmis mesaje motivaționale privind continuarea studiilor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Mulțumim partenerilor noștri, elevilor beneficiari, studenților implicați în realizarea activităților și experților din proiect care și-au adus contribuția la realizarea indicatorilor”, a precizat Conf. univ. dr. Cristina CÎRTIȚĂ-BUZOIANU, Director de proiect.
Printre activitățile realizate în cadrul proiectului amintim: Student pentru 3 zile, Boboc Fest, sesiuni de informare asupra beneficiilor accederii la sistemul de învățământ superior pentru elevii care provin din medii defavorizate, Fii Ambasador sau Promotor UBc!, 3 ateliere pentru desfășurarea activităților de promovare, atât în rândul liceelor, cât și în rândul studenților: Atelier de Public Speaking, Atelier de PR și Social Media, Atelier de Educație incluzivă, un workshop privind Strategiile de dezvoltare a inteligenței emoționale și unul privind Incluziunea socială și noile tehnologii.
„Am participat în proiectul INCLUSIVE-UBc la activitatea Ambasador UBc, iar această experiență m-a făcut să cred ca interacțiunea cu elevii de clasa a XII-a a fost una foarte utilă, atât pentru ei care erau dornici să afle cât mai multe despre mediul academic, cât și pentru mine deoarece am avut ocazia să le împărtășesc experiența mea legată de alegerea facultății, precum și ce înseamnă viața de student la UBc. Mulți dintre profesorii care au asistat și ei la prezentare ne-au invitat și anul următor pentru a le putea vorbi și viitorilor elevi de clasa a XII-a. Acest fapt m-a încurajat să pregătesc mai multe materiale utile pentru viitorii studenți ai universității noastre”, a declarat Vlăduț-Adrian CERCEL, student la Facultatea de Inginerie.
„Această experiență mi-a demonstrat încă o dată diversitatea oportunităților oferite de Universitate. Încrederea pe care instituția o acordă studenților este confirmată prin alegerea de a prezenta oferta Universității într-un mod natural și transparent, prin intermediul propriilor studenți. Cine poate exprima o opinie mai autentică asupra programelor de studii decât viitorii absolvenți? Acest proiect ne-a permis să ne conectăm cu elevii și să le împărtășim experiența prin intermediul platformelor sociale, dezbaterilor și activităților desfășurate.
Munca noastră nu se oprește aici, pentru că în continuare voi recomanda viitorilor studenți alegerea Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, cu ajutorul căreia am reușit să mă dezvolt și să mă integrez cu succes deja pe piața muncii”, a afirmat Georgiana-Teodora CRISTIAN, studentă la Facultatea de Litere.
„A fost o experiență inedită în care am avut ocazia să coordonez o echipă energică de studenți dornici să își reprezinte Universitatea. Am avut ocazia să le povestesc despre cele mai bune metode de promovare, cum pot descrie cât mai bine experiența vieții de student la UBc și cum pot comunica cu liceenii. Au fost formați 10 Ambasadori UBc și 15 Promotori UBc, care sperăm că vor păstra tradiția și anul următor.
Există o datorie a fiecărui student să își reprezinte Universitatea și să facă cunoscute elementele pe care UBc le pune la dispoziția celor care aleg calea studenției. Am reușit să ducem până la capăt o campanie consistentă și am utilizat toate instrumentele puse la dispoziție pentru un impact cât mai mare”, a transmis Alexandru CHETROIU, Președintele Ligii studențești din cadrul UBc.