Proiectul Erasmus+ Acțiunea cheie 2 „Moving Minds through Movies”, derulat în perioada 01.09.2016 – 31.08.2018 și coordonat de Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Bacău, se află la jumătatea desfășurării sale, bilanțul primului an concentrându-se pe activitățile și produsele rezultate în urma mobilităților cu elevi în Polonia (februarie 2017) și Italia (mai 2017).
Participanți la mobilitatea din Polonia au fost elevii Valentina Cenușă-Turcu, Bianca Lupu, Radu Toderiță și Ștefan Lupașcu, însoțiți de prof. Mariana Andone, coordonator, prof. L. Ghelasă și prof. A. Măcincă.
Aceștia au fost selecționați dintr-un număr de 20 de tineri, pe baza unui concurs de proiecte specific, pregătirea acestora fiind începută înaintea deplasării la Liceum Ogolnoksztalcace im. Leona Kruczkowskiego din Tychy. Aici, tinerii au continuat training-ul în domeniul creării de scurt-metraje cu tematică socială prin activități de identificare și analiză comparativă a problemelor sociale cu care se confruntă comunitățile locale din cele cinci țări participante în proiect, și de dobândire de competențe cu privire la realizarea scenariilor de scurt-metraje. După experiența din Polonia, cei 4 elevi au diseminat informația și know-how-ul dobândit colegilor din școală. 16 dintre aceștia au luat parte la un nou training tematic, iar 4 au fost selectați pentru a participa la noua mobilitate.
În mai 2017, Polo Liceale Statale „R. Mattioli” din Vasto, Italia a fost gazda celei de a doua mobilități din proiect. CNVA a fost reprezentat de elevele Savin Ștefana, Grigore Ana-Maria, Theofilopoulos Maria, Menghereș Mihaela și de profesorii M. Andone, R. Mocanu și I. Danțiș. Pe parcursul celor 5 zile de activități, grupurile de tineri din România, Polonia, Lituania, Turcia și Italia au lucrat împreună, beneficiind de aportul unui profesionist în domeniul cinematografiei. Au fost analizate scenariile și scurt-metrajele fiecărei echipe, identificându-li-se punctele forte și punctele slabe ale realizării tehnice și s-a apreciat complexitatea produsului final.
„Proiectul reprezintă o oportunitate pentru elevii noștri de a deveni mai conștienți de problemele sociale cu care se confruntă comunitatea locală și de a identifica aspecte comune între comunitățile țărilor partenere. Pentru că se află într-o perioadă de dezvoltare marcată de nevoia de exprimare a emoțiilor și de explorare a creativității, le-am propus ca mijloc de comunicare filmul de scurt metraj.”, ne-a declarat prof. Mariana Andone, coordonatorul proiectului.
Următoarea întâlnire transnațională din proiect se va desfășura în octombrie 2017, în Lituania, elevii participanți (Bîrgu Maria, Palade Alexandra, Timaru Florinel și Teodorescu Ioana) fiind selectați în iunie 2017.
Bîrgu Maria, clasa a XII-a E
CN „Vasile Alecsandri” Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.