Proiectele lui Necula întră în execuție

    Primarul Bacăului a prezentat, marți, într-o conferință de presă, situația proiectelor orașului. Conform declarațiilor sale, Bacăul are aproape 100 de obiective de investiții care se află în diferite stadii.

    „Când am venit în Primărie, pe 26 iunie 2016, nu am găsit nici un proiect. De fapt, nu se mai făcuse nimic din 2013. În 2017 am început toate aceste proiectări care încep să ajungă la maturitate, adică pot fi trimise spre execuție către Societatea de Servicii Publice sau către un prestator privat, prin licitație”, a spus primarul Cosmin Necula.



    La ședința de consiliu de joi vor fi supuse aprobării două dintre aceste proiecte: Creșa de la Școala Cancicov și amenajarea din jurul Catedralei Înălțarea Domnului, proiect despre care Deșteptarea a scris ieri. Cele două obiective vor fi realizate de Societatea de Servicii Publice Municipale.

    Lucrările la giratoriul din Șerbănești încep în câteva săptămâni

    Primarul Necula a anunțat că lucrările la sensul giratoriu din Șerbănești, la capătul podului, în partea stânga a Bistriței vor începe cât de curând. Contractul – Servicii proiectare -faza Pth și execuție a fost încheiat pe 18 aprilie cu Societatea de Servicii Publice. Durata contractului este de 10 luni și 10 zile, din care 60 de zile pentru proiectare, iar restul pentru execuție. Primarul Necula spune că lucrarea ar putea fi finalizată și mai repede, în funcție de cum se vor identifica rețelele care trebuie mutate.

    În primele cinci luni din 2018, numărul autorizațiilor de construire a crescut cu 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017 (135 față de 90 în 2017 și 100 în2016). Numărul certificatelor de urbanism a înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială – 419 în primele 5 luni din 2018, față de 354 în aceeași perioadă din 2017 sau doar 265 pentru primele 5 luni din 2016.

    Rezervă de apă a Municipiului Bacău – se află în procedură de achiziție publică de mai mult timp. La finalul lunii iunie, începutul lui iulie cel târziu se va ști câștigătorul desemnat al licitației. Proiectul este în valoare de 25 milioane lei cu tot cu TVA și va asigura alimentarea alternativă cu apă a orașului. Durata de execuție a lucrărilor la rezervă va fi de 18 luni, odată cu ordinul de începere a lucrărilor. Prin urmare, dacă nu vor fi contestații care să întârziere începerea lucrărilor vom demara proiectul în vara această (luna iulie).

    Axa 4 – mobilitate urbană durabilă – s-a lansat achiziția publică pentru studii de fezabilitate, studiu de trafic și elaborarea cererilor de finanțare pentru 9 proiecte din cadrul acestei axe. Licitația se va încheia la mijlocul lui iulie. Cele 9 proiecte implică investiții de peste 39 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt alocați pentru un sistem de management inteligent al traficului, cu prioritizarea transportului în comun, modernizarea a 30 de stații de autobuz și construirea mai multor coridoare pentru deplasări nemotorizare în oraș: pistele pentru biciclete.

    Spitalul Municipal – după ședința extraordinară comună CL – CJ, s-a finalizat proiectul de hotărâre de guvern care va consfinți apariția unei entități medicale noi, Spitalul Județean de Urgență „Sf. Maria”. După emiterea HG, vor fi scoase la licitație restul de lucrări rămas de executat (aprox. 25 la sută), pentru finalizarea pavilionului municipal, în acord cu soluția de complementarizare cu SJU trasată de Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar.

    Calea Bârladului aparține parțial municipiului Bacău, parțial de Drumurile Naționale. Încă nu poate întraă în reparații deoarece Compania de Apă nu a finalizat lucrările. Conform primarului Necula, în zonă sunt pierderi de apă de 90% Se speră că la rectificare, Guvernul să dea bani municipiului pentru o serie de proiecte, inclusziv pentru asfaltarea acestei străzi, care a fost asfaltată ultima oară acum 12 ani.


    Creșa Școala „Mihai Drăgan”, în curtea Școlii „Georgeta Mircea Cancicov”
    – Investiție de 2,52 milioane lei cu tot cu TVA, din care construcții plus montaj – 2 milioane lei. Se vor crea 5 grupe de creșă: 4 grupe de copii (3-5 ani), respectiv o grupă mică (1-2 ani).
    – Clădirea va avea un spațiu util de peste 2000 mp, urmând a fi construită de către SSPM respectând toate normativele la zi (ISU, spațiu/copil etc).
    – Execuția lucrării va dura 12 luni, de la ordinul de începere și va fi realizată de către societatea municipiului Bacău – SSPM.

    «Am vrut să tragem o linie, să vedem unde ne aflăm cu proiectele. Partea bună este că se lucrează și oamenii sunt angrenați în activitate. Partea de risc este că vor fi foarte multe proiecte și va fi nevoie de multe firme care să le lucreze iar unele au probleme cu resursă umană».

    Cosmin Necula,
    Primarul municipiului Bacău

    Grădinița 18, o adevărată telenovelă

    În luna iulie va fi prezentat Consiliului local și proiectul referitor la modernizarea Grădiniței 18. Problema acestei grădinițe, situate în zona centrală a orașului, a aprins spiritele deoarece copiii trebuie mutați la alte unități școlare pe durata lucrărilor, lucru care nemulțumește mulți părinți. Așa au apărut zvonuri cum că, de fapt, grădinița se desființează și că terenul va fi dat unui afacerist.

    Zvonurile au speriat părinții, care au început să facă presiuni pentru că modernizarea să nu mai aibă loc, să nu le fie mutați copiii și grădinița să rămână așa cum este. „În 2016 mi-au fost solicitați bani pentru mansardarea grădiniței.

    Am întrebat dacă există o expertiză care să spună dacă se poate face o mansardare. Era una din 2009 care spunea că grădiniță cade la primul cutremur. Am refăcut expertiza, care și-a menținut concluziile și care a dat ca soluție demolarea sau consolidarea”, povestește primarul Necula.

    La Grădinița 18 se va consolida corpul frontal și în spatele acestuia va fi construit un corp nou. Lucrările nu ar trebui să dureze mai mult de 15 luni și vor fi scoase la licitație în sistemul electronic.

    Proiectul ce urmează a fi supus aprobării consilierilor locali vizează amenajarea a 7 săli de clasă, sală de mese, bucătărie și spații conexe, spălătorie etc. Valoarea estimată a investiției se ridică la 6,33 milioane lei (aprox. 1,5 milioane euro).




    Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.