Crucea Roșie Română a implementat în județul nostru un amplu proiect în trei comune – Corbasca, Colonești și Secuieni. Un proiect cofinanţat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară AP 6 „Educație și competențe”, Prioritatea de investiție (PI) 10i „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare”. Perioada de implementare este de trei ani, până în aprilie 2021. Parteneri sunt Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Bacău, UAT Comuna Corbasca, UAT Comuna Colonești și UAT Comuna Secuieni.
Obiectivul general al proiectului este implementarea măsurilor integrate de sprijin pentru reducerea abandonului școlar în trei școli supuse unui risc educațional ridicat din comunele Corbasca, Colonești și Secuieni din județul Bacău, respectiv Școala Gimnazială din Băcioiu, Școala Gimnazială „Smaranda Apostoleanu” din Colonești și Școala Gimnazială din Secuieni.
Deja, zilele acestea, în cele trei comune, o delegație formată din reprezentanți ai Sediului Central al Crucii Roșii Române, condusă de directorul general al organizației, băcăuanul Ioan Silviu Lefter, dar și ai filialei Bacău a Crucii Roșii, prin directorul acesteia Dan Babliuc și Raluca Diaconu, coordonator tehnic, dar și PR și coordonator voluntari, s-a deplasat în aceste școli pentru promovarea proiectului atât în rândul elevilor, cât, mai ales, a părinților acestora. Asta în condițiile în care prin măsurile integrate se dorește implicarea a 209 preșcolari și 632 școlari, 300 de părinți și 264 de cadre didactice, pe toată perioada de implementare și derulare a proiectului.
Pe parcursul întâlnirilor au fost oferite toate aceste detalii ale proiectului, etapele și activitățile acestuia, precum și la beneficiile ce vor fi înregistrate în cele trei comunități.
S-a informat astfel, printre alte obiective, că în tot acest timp, beneficiarii vor primi și dotări în școli, se vor organiza și excursii cu copiii, se vor oferi 2 mese pe săptămână atunci când au loc activitățile, dar și câte un bon valoric de 50 de lei pe lună.
Valoarea totală a proiectului este de circa 6.5 milioane de lei, din care cofinanțare de la Uniunea Europenă este de 5.5 milioane de lei.
„Acest proiect pune în aplicare mecanisme eficiente și inovatoare de dezvoltare și implementare a unor măsuri integrate în domeniul educației, cu scopul final de a crește participarea școlară a copiilor, de a crește prezența lor la ore, dar și de a preveni și reduce părăsirea timpurie a școlii. Am ținut neapărat să vină și părinții la aceste întâlniri, tocmai pentru a înțelege importanța acestui proiect pentru comunitatea în care trăiesc. Totodată, este promovat accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare. Am convingerea că proiectul își va atinge ținta și că beneficiarii vor manifesta interes pentru aceste cursuri, mai ales că sunt bine structurate și cu informații utile.”
Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.