Comuna Gârleni din judetul Bacau face parte dintr-un proiect-pilot alaturi de alte 10 comune din tara. Mai exact este vorba despre un proiect de reducere a poluarii in agricultura, care consta in realizarea unei platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere.
Reducerea poluarii mediului produsa de utilizarea sau gestionarea necorespunzatoare a pesticidelor, ingrasamintelor chimice reprezinta o importanta cerinta a Uniunii Europene. Astfel, comuna Gârleni, impreuna cu alte 10 localitati din tara au fost prinse intr-un proiect-pilot care vizeaza tocmai acest obiectiv, acela de a reduce poluarea in agricultura. Valoarea se ridica la aproximativ 740.000 de euro suportati de catre Guvernul României. "Proiectul consta in protejarea solului si a apelor curgatoare de nitriti si nitrati. Aceasta este o problema cu care ne confruntam in zona noastra. Ea beneficiaza de suprafete de teren foarte mici, din cauza cursului de apa al râului Bistrita si din cauza dispunerii locuintelor. Motiv pentru care comuna Gârleni are foarte putin teren agricol", a declarat Valentin Flenchea, primar al comunei Gârleni. Proiectul consta efectiv in realizarea unei platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, ce va fi amplasata pe un teren deja identificat de primaria Gârleni. Aceasta platforma va avea o suprafata de aproximativ 200 de metri patrati. Prin realizarea acestui obiectiv se vor crea sase locuri de munca pentru localnici, iar beneficiile proiectului nu sunt de neglijat: solul, flora si fauna vor fi protejate, iar normele de mediu vor fi respectate prin strângerea centralizata a deseurilor.
80 de miniplatforme in gospodariile localnicilor
Mai mult, concomitent cu aceasta platforma, in proiectul de finantare au mai fost prinsi si 80 de locuitori, in curtea carora vor fi construite câte o miniplatforma si o fosa septica. Transportul deseurilor acumulate in aceste gospodarii la platforma centrala se va putea face fie de cetatean prin mijloace proprii, fie cu ajutorul vidanjei ce apartine primariei sau unei societati cu care aceasta incheie contract, insa contracost. "Tot in cadrul proiectului, platforma va fi dotata si cu utilaje. Vom primi un tractor cu vidanja, o vola si o autoutilitara pentru transportul deseurilor", a mai precizat Flenchea. Intreg proiectul se desfasoara prin Ministerul Mediului, si tot el va fi cel care va desfasura licitatiile pentru achizitionarea materialelor si a utilajelor necesare. Primarul Flenchea si-a facut deja planuri pentru a valorifica deseurile. Cele rezultate din gunoiul menajer si de grajd intentioneaza sa le foloseasca drept ingrasamânt in agricultura ecologica si chiar sa-l exporte.
Sinziana Filimon