A fost lansat în dezbatere publică Regulamentul Local de Arhitectură și Estetică Urbană, care impune noi norme locale pentru publicitatea stradală, identitatea cromatică a orașului, respectiv urbanismul comercial.
Conform celor declarate de viceprimarul Cristian Ghingheș, se introduce o paletă de culori obligatorie pentru construcțiile din tot orașul (culori de bază/fond, respectiv culori pentru accente), completată de o paletă specifică și mai restrânsă pentru clădirile din zonele istorie (zona centrală – UTR 1 din PUG, respectiv zonele de protecție a monumentelor istorice).
Culorile stridente vor fi complet interzise. Va fi interzisă zugrăvirea parțială a fațadei, iar proprietarii au obligația să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor. Înscrisurile publicitare aplicate cu vopsea direct pe fațadă vor fi interzise.
De asemenea, orice lucrare de termoizolare sau reabilitare termică sau cromatică se va face cu avizul prealabil al primăriei și trebuie făcută obligatoriu pe toată fațada, nicidecum parțial (cum s-a tot întâmplat până în momentul de față).
Toate lucrările de reabilitare structural arhitecturală a anvelopei clădirilor se fac cu proiect tehnic și vor avea nevoie de autorizație de construire, așa cum spune legea. Proprietarii clădirilor aflate în degradare estetică și structurală au obligația să intervină și să reabiliteze structural-arhitectural anvelopa clădirilor. Dacă nu o fac, riscă o amendă între 2.000 și 2.500 de lei care, desigur, ar putea fi aplicată succesiv în timp.
Antenele, echipamentele aferente instalațiilor de climatizare, cablurile și alte instalații de telecomunicații nu vor mai putea fi amplasate pe fațadele clădirilor de la străzile principale din zonele 1 și 2.
Vor fi permise doar instalațiile de supraveghere, de alarmare și cele ale furnizorilor de electricitate și gaze naturale. Garajele care vor mai rămâne în picioare vor trebui să aibă toate culoarea gri deschis (NCS S 1002-G), iar porțile să fie gri-mat (NCS: S 2002-R50B).
Termenul de conformare: 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, valabil de fapt pentru toate celelalte obligații impuse. Celelalte reguli propuse pot fi consultate pe larg, în proiectul regulamentului, aflat în dezbatere publică până pe 17 februarie și publicat aici: https://bit.ly/rlaeubacau .
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.