15 ianuarie 2025

Proiect european in scolile bacauane

"Europa, casa noastra." Cu acest mesaj au venit in scolile bacauane doi reprezentanti ai unei campanii de informare derulata la nivel national de Comisia Europeana. In Bacau, acest proiect se deruleaza in Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V.Karpen" si in Scoala "Emil Braiescu" din Magura.

Caravana "Europa, casa noastra", derulata de Comisia Europeana, a ajuns si in Bacau. Proiectul este implementat in doua unitati de invatamant din fiecare judet, iar in Bacau, s-a decis ca acestea sa fie respectiv Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V.Karpen" si in Scoala "Emil Braiescu" din Magura. “Acest proiect urmareste implicarea tinerilor, elevilor colegiului nostru, in tot ceea ce inseamna cunoasterea Europei, avand in vedere si faptul ca ei sunt cetateni europeni, pot sa lucreze oriunde in Europa. Mai mult, in acest moment, de exemplu, circa 10 la suta din parintii lor lucreaza in tarile europene. Alegerea scolii noastre in derularea acestui proiect nu este intamplatoare. Avem o experienta vasta pe proiecte europene, Comenius, Leonardo, in ultimii ani fiind 4 astfel de proiecte derulate in scoala noastra, iar in multe dintre acestea au fost implicati si elevi de ai nostri. Practic acum noi continuam aceasta traditie”, ne-a declarat prof. Remus Cazacu, director CTC "N.V.Karpen" Bacau.



Activitati interactive atractive

Proiectul este sustinut de doi moderatori care prezinta elevilor informatii despre Uniunea Europeana, desfasoara activitati interactive, jocuri si actiuni de volunatriat. Campania de informare "Europa, casa noastra" se deruleaza pe doua componente – una de organizare de vizite in scoli si licee si a doua, de desfasurare a unul concurs intitulat "Lider european". “Speram ca elevii sa fie incantati de aceasta initiativa. Avem prezentari Power Point, activitati interactive, nu vrem sa-i plictisim, ci sa-i apropiem de UE, sa le aratam oportunitatile pe care le au ca cetateni europeni”, ne-a spus Claudia Doanta, organizator. “Am reusit deja sa ne intalnim cu 8.000 de elevi. Practic, noi plantam niste «seminte», incercam sa interactionam cu elevii, ii stimulam sa organizeze propriile evenimente similare, sa relationeze. De cealalta parte, profesorii implicati, intra si ei intr-o competitie, la nivel national, iar in final 20 dintre ei vor avea sansa de a ajunge la Buxelles, daca depun proiecte asemnanatoare sau rapoarte de activitate”, a explicat si Bogdan Munteanu, organizator, care s-a deplasat personal la scoala din Magura pentru a sta de vorba cu elevii de acolo.

Deschisi oricaror proiecte

"Europa, casa noastra" este o campanie de informare si comunicare anuala menita sa transpuna prioritatile de comunicare ale Comisiei Europene in mediul scolar. Proiectul isi propune sa informeze elevii si profesorii cu privire la proiectul de integrare europeana, dar si la datele care ii privesc direct, de la posibilitatea de a studia si de a lucra in statele membre, pana la implicarea lor in activitati de voluntariat, schimburi intre tineri, participarea la internship-uri. “Suntem foarte fericiti ca aceasta caravana a poposit si in Bacau. Suntem intotdeauna deschisi in fata oricarui proiect care aduce informatii noi despre Europa”, ne-a declarat si prof. Angela Sterpu, inspector scolar pe programe si proiecte europene la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. Campania este deschisa tuturor scolilor, primare si gimnaziale, precum si liceelor din intreaga tara. Elevii participanti sunt coordona?i de invatatori sau profesori care au rolul de a le forma abilitatile de leadership si de a le pune in valoare in contextul unor activitati legate de valorile si subiectele europene.
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img