5 ianuarie 2025

este vorba despre construirea a patru locuințe protejate și a unui centru de zi la Răcăciuni

Proiect de servicii sociale alternative pentru persoanele cu dizabilități

În Sala Mare a Palatului Administrativ a fost semnat, vineri, contractul de finanțare pentru Proiectul „Servicii sociale alternative pentru persoane adulte cu dizabilități”, care vizează extinderea infrastructurii de servicii sociale comunitare pentru dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni. Au participat Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, Daniela Țîțaru, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, Lucian Cheța, primarul comunei Răcăciuni, dar și echipa de implementare a proiectului din cadrul DGASPC Bacău.

„Mă bucur să fim în acest moment împreună, să semnăm contractul de finanțare pentru un proiect cu o valoare importantă, de aproape 900.000 de euro. Am făcut un obicei în acest exercițiu să semnăm contractele de finanțare acasă la benefiicar sau la partener. Mi se pare un gest de apreciere și de respect pentru munca celor care se străduiesc și reușesc să facă din cheltuirea banului european o prioritate și, de fapt, nu cheltuim banii europeni, ci rezolvăm problemele cu care ne confruntăm și creăm condiții mai firești pentru oamenii care au nevoie de sprijinul statului”, a declarat Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est.



„Acest proiect va fi un plus pentru județul Bacău și pentru noi, ca instituție. Practic, este doar un pas într-un proces. Acum au apărut acte normative care ne arată și alte direcții pe care trebuie să mergem. Astăzi vorbim de crearea unui centru de zi și a patru locuințe protejate în comuna Răcăciuni”, a completat Daniela Țîțaru, director general DGASPC Bacău.

Cele patru locuințe vor avea câte șase locuri fiecare, iar centrul, care va deservi atât persoanele adulte cu dizabilități care vor locui în aceste locuințe, cât și membrii comunității aflați în situații de risc similare, va avea o capacitate de 30 de locuri.

„Semnarea acestui contract de finanțare este rodul muncii unei echipe, a ceea ce s-a început cu ceva timp în urmă, este adevărat cu foarte multă grijă și cu o echipă de profesioniști și cu deschiderea comunităților. Astăzi, semnăm doar unul dintre contracte, cel pentru Răcăciuni. Prima ședință de Consiliu Județean din acest an a început cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru patru proiecte, unul din ele este cel de astăzi, și urmează și celelelate trei, cu Moinești, Tg. Ocna și comuna Tamași. Acestea sunt cele patru comunități care au fost deschise”, a declarat și Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău.

Proiectul are ca termen de finalizare 29 de luni de la semnarea contractului și va fi unul important pentru beneficiari. Practic, aceste locuințe vor facilita tranziția spre viața independentă și integrarea în societate a celor 24 de persoane selectate, care vor forma o mare familie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img