Românii care au deja un apartament luat prin programul „Prima casă” si-l pot cumpara si pe al doilea, nou-nout, tot cu subventie. Conditia este sa mai ia un credit, cu garantii de la stat. Agentii imobiliari se asteapta ca, astfel, preturile apartamentelor vechi sa scada si mai mult, cu toate ca, la Bacau, acest lucru se intâmpla constat de patru ani incoace. Pentru cei care vor sa vânda apartamente construite cu zeci de ani în urma, vestea nu este prea buna. Specialistii imobiliari apreciaza totusi ca nu va fi o prabusire bruscă, ci o diminuare lenta, iar in 2013 scaderile de preturi la apartamentele vechi vor fi de 10-15%.
Presiunea pentru scăderea preturilor în cazul apartamentelor vechi vine si dinspre banci. Multe au început sa dea numai credite în lei, cu dobânzi mai mari decît la cele în valuta. Aşa se face ca multi dintre cei care vor sa îsi cumpere casa inca ezita, iar ca sa nu ramâna cu apartamentele nevândute proprietarii trebuie sa lase din pret.
Casa de 30.000 de euro cu salariu de 1.000 de lei
Cu toate acestea, programul “Noua casa” pare sa ii tenteze pe bacauani, mai ales ca si unele banci au mai relaxat politica de credite. Dovada este ca peste 90% dintre locuintele noi dintr-un bloc de lânga Cora au fost vândute in scurt timp de la punerea in vânzare. “Piata s-a mai dezmortit si exista o cerere accentuata. Prin programul Noua Casa, cu un venit de 1.000-2.000 de lei si un credit pe 30 de ani se poate cumpara o locuinta de 30.000-40.000 de euro”, spune Florin Popovici, managerul Companiei Imobiliare Apollon Bacau. Diferenta principala dintre vechiul program “Prima Casa” si programul actual “Noua Casa” este ca primul se adreseaza exclusiv tinerilor care vor sa isi cumpere prima locuinta, fie ea mai veche sau mai noua, in timp ce prin al doilea, se pot cumpara doar locuinte noi, indiferent daca doritorul mai are in proprietate si alte locuinte.